Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da je BiH odskočna daska za radikalne islamiste i da je DŽenan Čamović, koji je napao američku policiju u Bruklinu, samo čekao pogodan trenutak da pokaže odanost “Islamskoj državi” ili Al kaidi.
“Nažalost, na hiljade raznih ekstremista po svijetu putuje sa pasošima BiH. U SAD smo već imali teroriste sa pasošima BiH, koji su učestvovali u napadima 11. septembra u NJujorku ili u Bostonu na maratonu ili u pokušaju napada na njujorški metro”, rekao je Galijašević “Večernje novosti”.

Galijašević je rekao da je Čamović još jedno zavedeno bošnjačko dijete, zadojeno mržnjom koju mu je usadila “Islamska država” i da je samo čekao trenutak da učestvuje u nekom napadu na američkom tlu.

On je dodao da je BiH zbog tragova u “Islamskoj državi” i Al kaidi stekla negativnu reputaciju u svijetu, a da slučajevi, poput Čamovića i njemu sličnih, to samo pogoršavaju.

Dvadesetogodišnji DŽenan Čamović je 3. juna izbo nožem policajca poslatog da spriječi pljačkanje radnji tokom protesta zbog policijskog ubistva Afroamerikanca DŽordža Flojda tokom privođenja.

U okršaju sa Čamovićem ranjena su još dvojica policajaca, kao i napadač. Sva trojica povrijeđenih policajaca su van životne opasnosti.

Američki mediji su naveli da Čamović nema krivični dosije, ali da se provjerava da li je povezan sa “Islamskom državom” ili nekim drugim terorističkim grupama.

Zvaničnici i komšije osumnjičenog su ispričali da je Čamović imigrant, moguće iz BiH, a provjerava se da li je došao iz BiH ili je rođen u SAD, navodi se u izvještaju medija iz SAD.

Mediji navode da ovakve terorističke istrage obuhvataju i provjeru istorije putovanja osumnjičenog i njegove lične odnose.

Izvor: Agencije