Ovo predavanje je priča o narodu koji drži u jednoj kesi sve ostale kese, koji ima kutijicu od eurokrema, koji je uvek smetao centrima moći jer je odbijao da uđe u šablone, da se pokori! Ovo je ljubavna priča o tom narodu i kako sam se u njega zaljubio, kaže dr Goran Šarić, mladi splitski istoričar koji je dobijao pretnje smrću samo zbog toga što se oduvek družio sa Srbima ne verujući propagandi protiv srpskog naroda koja je obeležila njegovo detinjstvo.

– Moj grad Split u kom sam se rodio i gde živim… Evo ovde u ovim zgradama živelo je i do trećina Srba… S njima sam rastao, s njima sam igrao nogomet i trenirao boks, to su mi bile prve ljubavi,  prvi prijatelji, znao sam da nisu takvi… Nisam pristao na propagandu, znao sam da niste takvi – rekao je dr Šarić na predavanju svojevremeno održanom na Mašincu na kojem je zapalio masu koja ga je pozdravila ovacijama.

– Jedini ste narod koji je samo u 20. veku ratovao sa pet najvećih sila  – dodao je on.

– Bogu hvala, imao sam priliku da učim škole, da uđem u arhive i čitav sam život posvetio istini o Srbima – kazao je dr Šarić dodajući da se posvetio miru i pomirenju i tezi da ako nismo braća da barem da više ne ratujemo.

U svojim predavanjima tvrdi da je ovaj naš prostor, a pre svega Srbija, kolevka svetske civilizacije, starije od Egita i faraona, kao i da je vinčansko pismo najstarije na svetu!

Dr Šarić u toku svojih predavanja često voli da se osvrne i na lepotu Srpkinja!

Kurir.rs