Pravoslavni vernici danas proslavljaju Duhovski ponedeljak.

Tri dana zaredom obeleženi su crvenim slovom, Duhovi, Trojica i Silazak Svetog duha na apostole. Ovi praznici se slave 50 dana nakon Uskrsa, pa se još nazivanju i Pedesetnica.

Na Duhovski ponedeljak slavi se Sveti duh i praznikom se označava silazak Svetog duha na apostole koji su prema zapisima primili svete jezike i tako počeli širom sveta da uče ljude o hrišćanstvu.

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan “rođenja Crkve” budući da Dela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

Ovaj praznik je drugi rođendan hrišćanske crkve, a za njega se vezuju i razni narodni običaji koji se poštuju u različitim delovima Srbije.

Trojice spadaju u velike praznike u Srbiji, a naročito u Šumadiji gde mnogo domova ovaj praznik slavi kao krsnu slavu. Sva tri dana ispunjena su srećom i radošću mada običaji nalažu se se tokom njih ne organizuju svadbe, krštenja i veridbe.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće.  Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Osim ovih, i drugi narodni običaju vezuju Trojice za prisustvo cveća i drugog bilja. Veruje se da će devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Ako pak planiraju da se udaju uskoro svom izabraniku treba da poklone venčiće od cveća i, kažu naši stari – svadba će se održati do kraja godine.

Kako je reč o prazniku koji je crveno slovo u crkvenom kalendaru danas se ne rade nikakvi teži poslovi, a u nekim krajevima Srbije je reč o danu koji se provodi isključivo sa porodicom.

Takođe, u zapadnoj Srbiji običaj je da se na današnji praznik prisetimo duša umrlih i napravimo porodičnu gozbu. Prema narodnom verovanju, ovim ritualom štitimo dom od loše sreće.

Izvor: Lovesensa/Dnevno