Politički rat dvije najjače vladajuće stranke u Srpskoj, koji se vodi već duže vrijeme oko Prijedora, mogao bi da se okonča na dva načina – da DNS na narednim lokalnim izborima odustane od mjesta gradonačelnika ili da naprave “džentlmenski” sporazum da fotelja prvog čovjeka grada dvije godine bude u rukama jedne, a naredne dvije godine u rukama druge stranke.

Da su to moguće opcije moglo se čuti ovih dana od visokopozicioniranih funkcionera SNSD, koji su naveli da je njihov prvi uslov da DNS podrži kandidata najveće vladajuće stranke u Srpskoj za gradonačelnika Prijedora. Na isti je način, kako su naveli, SNSD podržao kandidata DNS za gradonačelnika Prijedora na prethodnim lokalnim izborima.

Kao druga moguća opcija navedena je rotacija na mjestu gradonačelnika Prijedora nakon dvije godine mandata. To znači da će, ako na narednim lokalnim izborima u Prijedoru pobijedi kandidat DNS, on na toj funkciji ostati dvije godine, a potom će mjesto prepustiti kandidatu SNSD.

Mićić

Isti dogovor SNSD je postigao i s aktuelnim gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, koji je nakon izbacivanja iz SDS osnovao Stranku demokratske srpske Semberije – Mićo Mićić. Ove dvije stranke su već potpisale koalicioni sporazum u kojem stoji da će Mićić, ako pobijedi na ovogodišnjim lokalnim izborima, nakon dvije godine odstupiti s funkcije i prepustiti je nekom iz SNSD.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sudeći po ovome, stranke u Republici Srpskoj uvode novi trend koji podrazumijeva da tamo gdje ne mogu osvojiti vlast voljom birača, onda će na nju doći njihovom obmanom. Drugim riječima, to što građani idu na izbore je potpuno nebitno, jer koga briga za njihovo mišljenje, važno je ono kako se dogovore stranke.

Čemu uopšte izbori ako će stranke nakon tih izbora poništiti volju birača i sami postavljati na načelnička ili gradonačelnička mjesta onoga koga oni hoće? I da li ovo sad znači da ćemo imati lokalne izbore svake dvije godine i da političari sprovode neki novi izborni zakon, koji podrazumijeva da mandat nekog načelnika ili gradonačelnika ne traje četiri već dvije godine?

“Na sceni bezobrazluk”

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe da je na sceni bezobrazluk i obezvrijeđivanje birača koji na izbore izlaze kako bi dali svoju podršku određenom kandidatu, ne da bi on dao ostavku nakon dvije godine, već kako bi naredne četiri godine radio za njihovu dobrobit.

Foto: Klix/Ustupljena fotografija

Vehid Šehić

– Da li to znači da ćemo svake dvije godine imati prijevremene izbore za načelnike ili gradonačelnike samo zato jer neka stranka ne može da prihvati činjenicu da njihov čovjek ne vodi neku lokalnu zajednicu. To je još jedan od dokaza koliko se ne poštuju birači i njihova volja – kaže Šehić.

On je upitao ko garantuje strankama da će na prijevremenim izborima građani dati glas toj drugoj osobi.

Trgovina

S druge strane, kako kaže Šehić, ko može uopšte garantovati i to da će stranke ispoštovati međusobni dogovor ako uzmemo u obzir činjenicu da su mnoga obećanja i dogovore do sada pogazili.

– Ko može uopšte vjerovati na potpisu i riječi nekog političara kada vidimo kako mijenjaju mišljenje. Isto tako, ko može garantovati da će neki načelnik ili gradonačelnik odstupiti s funkcije nakon dvije godine. Šta ako se prikloni nekoj drugoj stranci i zadrži fotelju – upitao je Šehić.

On kaže da u politici nema morala niti iskrenog odnosa između samih koalicionih partnera već se sve svodi na trgovinu.

– Ako nešto pukne među njima, onda vidite da je to ne programska već interesna koalicija, koja nas prati dugo vemena u BiH – ističe Šehić.

Dodaje da mnoge stvari treba mijenjati u Izbornom zakonu, pa i ovaj segment kako spriječiti “igru s izbornom voljom građana”.

Podmetanje građanima

I politička analitičarka Tanja Topić ističe da su najnoviji sporazumi koje smišljaju političke partije oko rotacije na mjestima načelnika ili gradonačelnika potpune besmislice, jer se tačno zna kako se oni biraju.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tanja Topić

Topićeva podsjeća da se načelnici i gradonačelnici biraju neposredno na izborima i da ne mogu stranke da se rotiraju na tom mjestu sporazumom koji postižu.

– Zna se tačno način i procedura na osnovu koje se vrši opoziv, pa onda ide refendum kojim se određuje da li će biti opozvan načelnik/gradonačelnik i slično. Tako da je to jedna vrsta podmetanja građanima od strane političkih partija i obesmišljavanje uloge koju birači imaju – ističe Topićeva.

Ponavlja da se ovakvim sporazumima obmanjuju građani u smislu da im se u startu uskraćuje mandat na koji su birali nekog svog kandidata.

– Prizivaju se prijevremeni izbori i obesmišljava volja građana koju su pokazali na izborima. Jednom rječju, političari kreiraju ono što bi trebala biti odluka građana – zaključuje Topićeva.

Nešić: Šta je s drugim gradovima?

Iz Gradskog odbora DNS Prijedor već su poručili da će imati svog kandidata za gradonačelnika grada na Sani, kao i svoju odborničku listu na lokalnim izborima.

S druge strane, lider DNS Nenad Nešić ističe da mu je drago što je SNSD napokon shvatio da postoje problemi na relaciji ove dvije stranke koje treba rješavati.

Foto: Srna

– I ja se nadam da ćemo postići sporazum, ali ne tako što se nekom nešto nameće već međusobnim dogovorom. Što se tiče rotacije na mjestu gradonačelnika nakon dvije godine, koju predlaže SNSD, o tome će odlučivati organi DNS. Vidjećemo da li je to za nas prihvatljivo ili ne. Međutim, onda se postavlja pitanje i da li to rješenje možemo primjeniti i na neke druge gradove, a ne samo Prijedor – upitao je Nešić.

On je rekao da postoje i druge lokalne zajednice gdje se može primjeniti isto rješenje, a kao jednu od njih navodi i Istočno Sarajevo, gdje SNSD-ov kandidat za gradonačelnika sigurno ne može pobijediti bez podrške DNS.

– Neka onda i drugi gradovi budu dio nekog budućeg dogovora između DNS i SNSD. Sretan sam zbog spremnosti SNSD da prihvati DNS kao partnera, a ne kao privjesak stranku, s kojom radi šta hoće – navodi Nešić.

Izvor: Srpskainfo