U Srebrenici su nepoznati počinilac ili više njih uništili i pocjepali postere sa bilborda na kojem se nalazio lik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uz riječi “Zahvalna Srebrenica”. Građani ove opštine na ovaj način željeli su da se zahvale srpskom predsjedniku za novac, koji je Vlada Srbije donirala Srebrenici.

Građani Srebrenice ogorčeni su zbog vandalskog čina. Toliku mržnju prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ali i prema srpskim predstavnicima, kažu, ne mogu da shvate.

I predstavnici srpskih političkih partija osuđuju nedolično ponašanje. Nadaju se da je to čin pojedinca.. Kažu da su otkriveni i sankcionisani oni koji su pokušali linčovati Vučića u Potočarima, do ovoga, ne bi došlo.

– Vjerovatno šalju poruku da ovdje ne može doći do pomirenja i do suživota. Јa se pitam da li je ovo nastavak onoga što se desilo u Potočarima kada je Vučić jedva izvukao živu glavu? – rekao je Branislav Trišić član Predsjedništva Ujedinjene Srpske.

Sredstvima Vlade Srbije koja je inicirao upravo Aleksandar Vučić, Srebrenica je dobrim djelom obnovljena . Uloženi su milioni za infrastrukturne projekte, obdanište, kupljena je proizvodna hala. Ukupno 12 miliona maraka. Postavljanjem bilborda željeli smo na neki način da se zahvalimo predsjedniku Vučiću ističe načelnik Srebrenice Mladen Grujičić .

– Te donacije neće prestati da dolaze u Srebrenicu. Međutim, neko je to pocijepao i dokazao da ne želi suživot i ispruženu ruku Srbije – smatra Grujičić.

Pripadnici Policijske stanice Srebrenica obavili su uviđaj i istraga je u toku. Srebreničani očekuju brzu reakciju nadležnih i otkrivanje počinilaca kako se, uoči godišnjica stradanja oba naroda, ponovo ne bi podigle tenzije.

Izvor: RTRS