Dok su se nadležni u Srpskoj trudili da u vrijeme pandemije nabave respiratore za oboljele, iz PDP-a su optužili Vladu i Fond zdravstvenog osiguranja da je cijena ugvorenih respiratora previsoka. U Fondu kažu – da je riječ o najkvalitetnijim, koji su u tom trenutku bili dostupni na svjetskom tržištu i kod dobavljača. Sve je to, tvrde, politička priča radi uznemiravanja javnosti. Nakon olako plasiranih neistina, kažu u Fondu, ti isti političari sakriće se u mišiju rupu, u kojoj su i bili za vrijeme pandemije.

Kako u PDP- u tvrde tržišna cijena respiratora je od 18 do 27 hiljada. Fond zdravstvenog osiguranja preko privatne firme ih je nabavio za 59, 5 hiljada po komadu, a Srpskoj prodao za više od 157 hiljada.

– 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Ubjedljivo najskuplje, ubjedljivo po najvećoj cijeni – rekao je Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja kažu da su informacije PDP-a netačne i manipulatorske i u cilju malih političkih ambicija i uznemiravanja javnosti. Za svih 165 respiratora različitih modela i konfiguracija postoji preporuka zdravstvene struke. Podsjećaju da je situacija bila takva, da je brzo moralo da se reaguje. Tada su i cijene medicinske opreme povećane .

– Primjera radi, respiratori sa potrošnim materijalima prije pandemije u kineskim tvornicama su se mogli nabaviti po cijeni od 16.000 dolara , a u jeku pandemije nabavna cijena je „narasla“ i do 70.000 dolara u zavisnosti od vrste respiratora, prema informacijama koje je Fond dobijao od fondova u okruženju, ali i drugih institucija koje su za vrijeme pandemije nabavljale ovu robu.
Čak su se referentni naučni članci, poput Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju bavili ovom tematikom i istakli da je cijena resopiratora i hiruških maski u odnosu na januar 2020. godine u martu čak utrostručena – navodi se u saopštenju FZO Srpske.

Zato je kažu u Fondu nerealno porediti cijene koje su bile prije pandemije .

– Fond je uz maksimalnu odgovornost i racionalnost trošenja javnih sredstava pristupio zadatku koji je pred nama bio postavljen, a kao rezultat imamo činjenicu da je zdravstveni sistem u periodu iza nas funkcionisao, bez većih posljedica po sistem i zdravlje ljudi. Tako da su sve odluke bile motivisane isključivo opštim interesom i željom da se na najbolji mogući način zaštiti zdravlje svakog pojednica. Uvjereni smo u ispravnost svih naših preduzetih aktivnosti posebno iz razloga što je danas širenje virusa korona u zajednici stavljeno pod kontrolu, a da je, pri tome, zdravstveni sistem u potpunosti očuvan – dodaje se u saopštenju.

U SNSD-u kažu najvažnije je da u Repbuliku Srpsku nije stigao ni jedan neupotrebljiv respirator. Naglašavaju da niko iz politike nije određivao kakvi će respiratori biti nabavljeni, već je to radila struka.Smatraju da predsjednik PDP-a , umjesto što pokušava kriminalizovati vlast u Republici Srpskoj , treba da da smislen odgovor kako je moguće da njegov kadar u Agenciji za lijekove i medicinksa sredstva BiH da sve moguće dozvole “Srebrenoj malini”, dok to nije slučaj kada su u pitanju preduzeća iz Republike Srpske.

– Predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću očigledno niko nije rekao da na tržištu mogu da se pronađu respiratori koji koštaju nekoliko hiljada maraka i oni koji koštaju nekoliko stotina hiljada maraka, a ono što čini razliku u toj cijeni jeste prvenstveno kvalitet tih respiratora – rekao je Radovan Kovačević portparol SNSD-a.

Kovačević je rekao da je “javnost svjedok afere koja trenutno postoji u Federaciji BiH gdje je nekakvo preduzeće koje se zove “Srebrena malina” uvezlo respiratore koji uopšte nisu upotrebljivi u svrhu liječenja pacijenata od virusa korona”.

Premijer Radovan Višković podsjeća da je ugovor u vezi sa nabavkom mobilne bolnice raskinut, te da će uplaćeni novac biti vraćen Institutu za javno zdravstvo Srpske, koji će potom ta sredstva vratiti u republički budžet.

– Siguran sam da su pojedini opstruisali nabavku mobilne bolnice, ali da će vrijeme pokazati svačiju ulogu u tome – rekao je Višković.

Kaže i da nije upoznat o navodnoj aferi sa respiratorima, kako to PDP pokušava da predstavi.

Izvor: RTRS