Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da su ovo dani iskušenja i vojevanja sa nepravdom, zlom voljom, mislima i predumišljajima vlasti u Crnoj Gori protiv Crkve.

Vladika je poručio da će jednog dana, kada sve to prođe, biti svima jasno “da se to zlo bilo naduvalo i previše”.

“Ono će, naravno, pući samo od sebe, ali je važno da mi ostanemo na svom mjestu i da se za sve Bogu molimo, da nikome zla ne želimo. Bog će učiniti ono što je njegova volja, a i mi sa njime da budemo onako kao što naš narod kaže, da i Bogu treba pomoći”, rekao je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, uvijek treba biti samo sa Bogom i “vojevati njegovom vjerom”, istinom i pravdom, i tako spasavati i svoju dušu, i bližnje svoje i boriti se sa spasenje svih.

“Božija blagodat i milost ukrepljuje Crkvu naročito kada su velika iskušenja. Nemojte da se bojimo kada dođu iskušenja, jer to je veliki izazov samo da smo sa Bogom i sa onima koji su Božiji, sa svecima i našim svetinjama, i tada smo nepobjedivi”, poručio je vladika Joanikije.

On je istakao da to obavezuje ljude da budu pravi hrišćani i da ne vojuju kao ostale vojske ovog svijeta, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Treba da vojujemo istinom, pravdom, ljubavlju koja sve pobjeđuje. Kada je istina odvojena od ljubavi, onda više nije istina, iako se to tako čini”, ukazao je vladika Joanikije.

On je ocijenio da je vjera pravoslavna kao bistri izvor neiscrpne vode kojom se napaja i od koje živi, od koje se obnavlja.

Izvor: SRNA/ATV