Klub odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedor uputio je urgenciju predsjedniku SDS-a Mirku Šaroviću u kojoj ga poziva da SDS vrati Statutu te partije.
“U Prijedoru nikakav `ulazak u vlast` neće doprinijeti jedinstvu i slozi, sve dok se na čelu Gradskog odbora nalazi čovjek koji se na nestatutaran način proglasio predsjednikom”, navodi se u urgenciji.

Odbornici navode da se predsjedniku stranke obraćaju posljednji put uoči lokalnih izbora “uz apsolutnu podršku svih odanih – odbačenih bivših funkcionera i članova Gradskog odbora SDS Prijedor”, ističući da su u pitanju molba i apel, a nikako ucjena, jer ucjena, kako pišu, i njima smeta.

“Više ne možemo tolerisati sve ono što nelegitimni predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor Milan Tubin čini i što definitivno vodi SDS ka debaklu na sljedećim izborima, napravio je izrazito loš izborni rezultat 2018. godine i rastjerao iskrene, `stare` i odane članove SDS, istjerao nas odbornike i zabranio nam pristup prostorijama stranke”, navodi se u dopisu.

Odbornici SDS-a dodaju da je Tubin “falsifikovao izbore za predsjednika Gradskog odbora SDS Prijedor” i da je jedinstven primjer u politici da četiri od pet odbornika nisu niti u jednom stranačkom organu, pa čak ni kao delegati skupštine.

“Prozivao je patrijarha SPC na ružan način, pravio koalicije suprotno odlukama stranke, tukao predsjednika Boračke organizacije grada Prijedora, proglašen nepoželjnom osobom na svim javnim skupovima u kojima učestvuje ova Boračka organizacija… Dovodi u stranku članove sa ulice obećavajući im odmah funkcije, puteve i poslovne prostore, pod formom omasovljenja stranke, a onda, od novoučlanjenih 170 na izbornom mjestu dobije 40 glasova, formalno učlanjenih to jest, uzima `nečije` lične podatke i potpisane pristupnice”, navode odbornici o Tubinu.

Odbornici ocjenjuju da je Klub odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora iskreno radio s ciljem sprovođenja politike i spasavanja časti i obraza, kako svog tako i SDS-a u Prijedoru.

Iz Kluba odbornika SDS-a u gradskom parlamentu ističu da su ostali na kursu politike ove stranke koja počiva na načelima Statuta SDS-a, te poručuju Šaroviću da sa njima ima 80 odsto podrške na terenu, dok Tubin ima jednog odbornika i shodno tome 20 odsto podrške na terenu.

Dopis Šaroviću uputili su odbornici Jovana Panić, Sanja Rađenović, Slavko Švraka i Ratko Stojić koji nisu činili skupštinsku većinu sa SNSD-om. Peti odbornik, Radenko Stijepić, koji je jedini odbornik lojalan Tubinu, u proteklih više od godinu dana djelovao je u skupštinskoj većini koju je predvodio SNSD ističući da radi u skladu sa odlukama Gradskog odbora SDS Prijedor.

Prijedorski SDS podijeljen je na pristalice Milana Tubina i na one koji njegov reizbor sa izborne skupštine od 19. maja prošle godine osporavaju kao nelegitiman.

Predsjedništvo SDS-a 18. decembra prošle godine osnovalo je tim za uvid u izborni materijal Gradskog odbora SDS-a Prijedor koji je provjeru dokumentacije obavio 11. februara ove godine u prostorijama prijedorskog SDS-a zajedno sa predsjednikom Komisije za provođenje izbora u GO SDS Prijedor Miloradom Zrnićem.

Timu kojeg čine Maja Dragojević Stojić, Neđo Kapuran, Ozren Bursać i Borislav Marić nije na uvid data kompletna dokumentacija propisana za sprovođenje unutarstranačkih izbora, a bez koje se izborna skupština ne može smatrati legitimnom.

Izvor: Agencije