Prijedorska Bolnica “Dr Mladen Stojanović” dobila je donaciju Evropske unije u BiH u medicinskoj opremi. U ovu regionalnu medicinsku ustanovu sutra stiže multifunkcionalni anesteziološki aparat, koji se koristi i kao respirator.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić kaže da je ova donacija značajna za rad zdravstvenih ustanova i da predstavlja nastavak saradnje sa Evropskom unijom kada je riječ o odgovoru na pandemiju virusa korona.

– U cijeloj ovoj donaciji koja obuhvata drugu fazu, nalaze se tri anesteziološka aparata, od kojih jedan dolazi u Bolnicu u Prijedor. Druga dva će ići prema bolnicama u Trebinju i Zvorniku, a pored toga prihvatamo i donaciju od 23 respiratora koji će doći u dvije faze, tako da će od tih respiratora svaka bolnica dobiti po dva, plus Klinički centar, koji će dobiti pet iz donacije EU. Kada o ovoj donaciji govorimo, riječ je o 187.000 KM – rekao je Šeranić.

Šeranić i Zatler u Prijedoru (Foto: RTRS)

Šeranić i Zatler u Prijedoru (Foto: RTRS)

Јohan Zatler, šef delegacije EU u BiH naveo je da kada je Srpska u pitanju, osigurana je podrška kroz nabavku medicinske opreme i lične zaštitne opreme u vrijednosti preko dva miliona evra.

– Sutra tokom dana treba da stignu i uređaji. U pitanju je respirator za opštu anesteziju koji je visoko kvalitetan. To je još jedan od pogodnosti EU kada je podrška u pitanju, samo kvalitetna oprema je u donaciji – istakao je Zatler.

Mirko Sovilj, direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru kaže da je ovoj ustanovi doniran anesteziološki aparat, koji je, kako ističe, multifunkcionalan i koji će biti u stalnoj upotrebi za anesteziju, a u slučaju potrebe može da se upotrijebi kao respirator.

Izvor: RTRS