Generalni direktor Novinske agencije Republike Srpske – SRNA Radmilo Šipovac rekao je danas da je SRNA objavila drugo izdanje knjige “Dnevnik ratnog hirurgra”, čiji je autor legendarni doktor Miodrag Lazić, a odštampano je 5.000 primjeraka.

– U odnosu na izdanje iz 1996. godine, knjiga je bogatija za priče pacijenata koje je spasio legendarni doktor Lazić. Јedan od njih je napisao i predgovor u dopunjenom izdanju, a objavljeno je i nekoliko pjesama koje su posvećene ovom istinskom heroju srpskog naroda –  rekao je Šipovac.

Šipovac je istakao da će tiraž biti poklonjen bibliotekama u Republici Srpskoj i Srbiji, institucijama i preduzećima.

– Imajući u vidu humanitarni rad ovog heroja, Srna, kao izdavač, i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, koje je podržalo ovaj projekat, odlučili su da knjiga bude podijeljena u Srpskoj i Srbiji – rekao je Šipovac.

On je naveo da su štampanje knjige pomogli Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, grad Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo, “Putevi Republike Srpske”, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, “Elektroprivreda Republike Srpske” i akademski slikar Marko Kusmuk.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio je ratni hirurg – dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj gdje je spasio brojne životee.

Lazić je kao hirurg učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama. Јedan je od osnivača Ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vrijeme boravka na ratištima doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik. Јedan dio tog dnevnika vodio je u pisanom obliku, a kad ne bi stizao od posla i obaveza, na kraju dana diktirao bi u svoj diktafon najznačajnije utiske koji su obilježili taj dan.

Kao veliki prijatelj tadašnje Srpske novinske agencije – SRNA, koja je bila smještena na Palama, odlučio je da objavi dnevnik u agencijskom “aranžmanu”.

Izvršena je i kompletna grafička priprema i 1996. godine knjiga “Dnevnik ratnog hirurga” /Knin 1991. – Srpsko Sarajevo 1996./ ugledala je svjetlost dana.

Izvor: SRNA/ATV