Odluka Ustavnog suda da se perspektivna vojna imovina koja je u Republici Srpskoj knjiži na BiH još je jedno guranje prsta u oko Republici Srpskoj, rekao je Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

Okolić je konstatovao da se upravo iz tih razloga i ne može očekivati da u BiH postoji kompromis oko najbitnijih pitanja.

Komentarišući istupe u medijima ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića, koji je rekao da se perspektivna vojna imovina mora knjižiti na BiH, da se odluke Ustavnog suda ne smiju komentarisati nego provoditi, Okolić je naglasio da ono što iznosi Podžić nije stav ni Ministarstva odbrane, ni Predsjedništva BiH.

Okolić je ocijenio da je stalno podrivanje povjerenja Republike Srpske prema BiH, pa i na ovakav način kako to čini ministar odbrane, nešto što nije dobro za BiH, dodajući da se sa Podžićevim stavovima ne slaže Republika Srpska i da je to nešto čime se udaljavaju Srpska i BiH.

– Perspektivna vojna imovina neće biti uknjižena na BiH jer je ona na teritoriji Republike Srpske. Prema Dejtonskom sporazumu, koji je i Ustav BiH, sva imovina koja je na teritoriji Srpske njoj i pripada – istakao je Okolić.

Okolić je poručio da Republika Srpska neće dozvoliti da se imovina koja je na njenoj teritoriji knjiži na BiH i da će to spriječiti svim legalnim metodama.

– Ukoliko bi se to desilo da se imovina koja je na teritoriji Republike Srpske uknjiži na BiH, Srpska bi ostala bez dodatnih procenata svoje teritorije od onih koji su propisani okvirnim Dejtonskim mirovnim sporazumom – naglasio je on.

Navodeći da su priče oko knjiženja perspektivne vojne imovine nepotrebne, Okolić ističe da BiH ima mnogo važnijih pitanja i da podgrijavanjem priče o knjiženju te imovine na BiH ona neće postići nikakav napredak da bi išla ka članstvu u EU.

Komentarišući najnoviju odluku Ustavnog suda BiH kojom se od Republike Srpske pokušava oduzeti skladište pogonskog goriva u mjestu Filipovići kod Foče, Okolić je ocijenio da će to ponovo zategnuti političke i druge odnose u BiH.

– U proteklom periodu toga je bilo previše i ukoliko je nekome stalo da BiH ne funkcioniše iz ovoga se može vidjeti da Republika Srpska to ne čini, nego oni kojima nije stalo do prosperiteta ove zemlje. Ustavni sud svojim potezima kada je riječ i o perspektivnoj vojnoj imovini polako preuzima ulogu OHR-a. Smatram da će to izazvati još dublje razdore koji mogu dovesti i do blokada parlamenta i drugih institucija. Postavlja se pitanje kome to odgovara – dodao je Okolić.

Okolić je rekao da u Ministarstvu odbrane postoje mnoge stvari oko kojih su saglasni ministar i njegovi zamjenici, ali da ima i onih oko kojih nema saglasnosti.

– U Ministarstvu odbrane se pokušava sve usaglasiti prije nego što ode na Predsjedništvo. Ministar, ukoliko želi poprijeko da donese neke odluke, zna da su one kratkog daha i da se to ne može finalizovati u Predsjedništvu – konstatovao je Okolić.

Ukoliko se desi da nema dogovora oko nekih pitanja koja idu na Predsjedništvo ili Savjet ministara, kaže Okolić, predstavnici Srba, Hrvata ili Bošnjaka će reagovati.

Izvor: SRNA/Srpskainfo