Druga Škola novinarstva Free radija namjenjena mladim i ambicioznim ljudima sa područja regije Prijedor od 16 do 30 godina,krenula je sa radom protekle sedmice. Mediji su, oduvijek, bili primamljivi mladim ljudima, pa je i Škola novinarstva Free radija dobila 20 polaznika, kojima pruža mogućnost da nauče osnove radijskog novinarstva i digitalnih medija.

“To su mladi ljudi, početnici u svijetu novinarstva. Neki od njih namjeravaju da se bave profesionalno novinarstvom, dok drugi žele da steknu nova znanja i vještine”, istakla je glavni i odgovorni urednik Free radija i mentor projekta Dejana Topić Daljević.

Nakon završene teorijske i praktične nastave Škole novinarstva, polaznici će pratiti kurs iz oblasti digitalnih medija, te zajedno sa novinarima Free radija i prvom generacijom polaznika Škole novinarstva učestvovati u realizaciji 30 radijskih emisija posvećenih mladim ljudima.

”U našoj Školi novinarstva polaznici se upoznaju sa osnovama novinarstva i novinarskim žanrovima, sa posebnim akcentom na radijsko novinarstvo, novinarskom etikom, pravilima i odgovornostima novinara, te slobodom informisanja i izražavanja”,dodaje Daljevićeva.

S druge strane, stručnjaci za digitalne medije vrlo su traženi na tržištu rada, te se sve veći broj ljudi odlučuje za edukaciju u tom području. Upravo iz tog razloga, Free Media d.o.o. – FREE RADIO Prijedor ovaj put nudi priliku svim polaznicima da nauče profesionalno i kreativno da koristite tehnike promocije, pisanja i kreiranja vizuelnog sadržaja putem interneta.

“Cijeli projekat će trajati šest mjeseci. Edukacija je besplatna i sve troškove snosi organizator, a po završetku škole i kursa svi polaznici će dobiti Certifikat o završenoj Školi novinarstva i kursu iz oblasti digitalnih medija”, naglasila je Daljevićeva.

Novina u drugoj Školi novinarstva jeste “Peer to peer edukacija”, odnosno vršnjačka edukacija, koju vrše odabrani učesnici prve generacije zajedno sa novinarima Free radija. Jedan od njih je Milovan Srdić koji ističe da mu je veliko zadovoljstvo što mu je pružena prilika da sarađuje sa novom generacijom Škole novinarstva. “Primjetio sam da su novi polaznici mladi ljudi, koji su aktivni u raznim oblastima, tako da vjerujem da će teme za emisije, koje zajedno planiramo realizovati, a koje će slušaoci Free radija uskoro imati priliku slušati biti raznolike i interesantne”, dodaje Srdić.

Jedan od predavača je i Sandra Macura koja kaže da je Škola novinarstva za nju bila jedno divno iskustvo, te se nada da će novoj generaciji uspjeti dočarati kako je biti dio ekipe Free radija, kako je biti radijski novinar, te raditi na terenu, ali i u studiju.

Polaznica Marija Milutin izrazila je veliku želju za sticanjem novih znanja kako u oblasti radijskog novinarstva, tako i u oblasti digitalnih medija. „Drago mi je što su svi zaposleni na radiju pozitivni i pristupačni, te iskreno žele da nam prenesu svoje znanje. Biće ovo jedno divno iskustvo“ ističe Marija.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

prijedor24h