Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i rukovodstvo Fabrike keksa i vafla “Mira” Prijedor obišli su danas novi proizvodni pogon ove fabrike koji se nalazi na Svalama i u koji bi trebalo da bude izmještena proizvodnja iz sadašnjeg pogona koji se nalazi u širem centru grada, saopšteno je iz prijedorske Gradske uprave.

Đaković je rekao da će u novom pogonu biti prostora za širenje novih proizvdnih linija.

– Prostor u gradu će `Mira` ponuditi na tržištu nekom drugom poslovnom partneru da bi on uselio sa svojim poslovima. I to je dobro za grad jer stvara dalje uslove za otvaranje novih radnih mjesta i to ćemo zajedno, nadam se, u dogledno vrijeme i uraditi – rekao je Đaković.

On je istakao da je sa rukovodstvom keksare razgovarao o infrastrukturi koja je neophodna i da je to, prije svega, vodosnabdijevanje koje nije adekvatno riješeno na ovoj lokaciji.

– Vidjećemo kada se `Vodovod` izjasni zašto je to tako, a budući da je Grad Prijedor za sve svoje investitore spreman, tako će i `Miri` pomoći u svim segmentima sa obezbjeđivanjem i projektnih varijanti, a i materijalnih sredstava koja će to obezbijediti – rekao je Đaković.

Direktor “Mire” Marica Vidaković kaže da firma raspolaže sa 68.000 metara kvadratnih zemljišta na Svalama, gdje postoji mogućnost daljeg razvoja budući u gradu više nema mjesta za moderne linije i prostor je postao mali, uzak i neadekvatan, ali da selidba još nije moguća jer je loš pritisak vode.

– To treba da riješimo sa `Vodovodom` jer industrija bez adekvatnog pritiska ne može raditi. Ono što nam je ostalo da riješimo sa gradom, iako smo to već riješili, jeste pitanje nekih čestica koje moramo do kraja završiti jer smo 2016. godine potpisali ugovor, a sada je to potrebno u praksi realizovati – istakla je Vidakovićeva.

Ona je istakla da je tu i nešto složeniji posao koji ne zavisi samo od grada, već i od više ministarstava, a to je plinska stanica sa propan-butan plinom, koja će biti ukopana u zemlju.

– To su neki razlozi zbog koji ovog trenutka ne možemo seliti, ali su naši planovi da u sljedećih godinu dana počne selibda sa lokacije u centru grada i da se upustimo u kupovinu moderne tehnologije. Mi smo već kupili dvije moderne linije tamo, dolazi nam oprema iz Italije i to je kraj jer se tamo ne može staviti nijedna mašina, a mi imamo namjeru rasti i širiti se – naglasila je Vidakovićeva.

Fabrika keksa i vafla “Mira” zapošljava 350 radnika i prvih pet mjeseci povećala je i proizvodnju i prodaju u odnosu na prošlu godinu.

Zagrebački “Kraš” otkupio je sve akcije na tržištu i “Mira” će uskoro biti u stoodstotnom u vlasništvu zagrebačke grupacije.

Izvor: SRNA/RTRS