Prijedorsko Udruženje građana “Don” najavilo je danas realizaciju projekta Akademija političke odgovornosti sa mladim predstavnicima političkih partija grada Prijedora, koja će trajati pet mjeseci.
Izvršni direktor Udruženja Murisa Marić rekla je da se akademija organizuje uz podršku programa BHRI, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije /IOM/, a finansira USAID.

“Cilj akademije je da kroz edukativne module ojača kapacitete mladih, predstavnika političkih partija sa područja Prijedora u svrhu stvaranja političkih lidera u budućnosti koji će promovisati nove vrijednosti”, navela je Marićeva na konferenciji za novinare.

Prva generacija polaznika prolaziće različite module edukacija o temama prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizma, nenasilna komunikacija i rješavanje konflikata nenasilnim putem, mediji i govor mržnje, vještine liderstva, lobiranja i javnog zagovaranja, mladi u politici i diplomatiji kroz evropske integracije, te timski rad, volonterizam i građanski aktivizam.

“Poziv za učešće na Akademiji dobile su sve političke partije koje participiraju u vlasti u Prijedoru, a prisustvo su potvrdili predstavnici devet političkih partija”, kaže Marićeva.

Prvi modul o temi “Prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizma, nenasilna komunikacija i rješavanje konflikata nenasilnim putem” biće održan od 19. do 21. juna u hotelu “Prijedor”.

“Mladi iz političkih partija će zajedno raditi i na izradi platforme `Mirovinska omladinska politika`, koja će zagovarati proces izgradnje mira i pomirenja, povjerenja, razumijevanja i odgovornosti mladih u političkim partijama. Platforma će zagovarati i potpuno isključivanje govora mržnje u javnim i ličnim obraćanjima političkih predstavnika, podizati svijest predstavnika političkih partija i građana o postojanju drugih i drugačijih mišljenja i stavova o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a sve u svrhu što kvalitetnijeg života svih građana”, rekla je Marićeva.

Vrijednost projekta je 52.202 KM.

Izvor: Agencije