U Gornjoj Dragotinji kod Prijedora otvorena je komora za inhalaciju vazduha iz pčelinje košnice.

Riječ je o prirodnom načinu liječenja plućnih bolesti i stresa i poboljšanju imuniteta. Ovo je peta takva komora u Srpskoj, koja je otvorena u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede.

Porodica Radaković, na padinama Kozare, bavi se pčelarstvom duže od 20 godina. Paletu pčelinjih proizvoda sada su dopunili i komorom za inhalaciju.

Vazduh u komori ima primjese meda, polena, matične mliječi i voska.

Pčelar Rade Radaković je o doborobitima komore saznao u Sloveniji.

– Deset godina su oni istraživali koliko API komora djeluje na ljude koji su bolesni i došli do zaključka da im puno pomaže – priča Rade.

Na području Prijedora postoji natprosječno veliki broj astamtičara u odnosu na ostatak Srpske.

U Udruženju za pomoć građanima oboljelim od astme Anemona kažu da će im komora u Gornjoj Dragotinji biti izuzetno korisna.

– Ovdje je priroda stvarno fantastična. Tu na obroncima Kozare djeca dišu, plus sada API komora, ili inhalacioni cetar, stvarno za asmatičare izuzetno dobro – istakla je Ilinka Macura, predsjednica Udruženja Anemona.

Inhalaciona komora u Gornjoj Dragotinji peta je u Srpskoj, a prva na području Prijedora.

Sve su rađene prema projektu i uz stručnu pomoć Ministarstva poljoprivrede.

– Svaka nadogradnja, odnosno stvaranje nove vrijednosti u odnosu na primarni proizvod ima vištestruku korist za proizvođača i u tom smislu je i ovaj vid korištenja pčelinjih dobrobiti – naglasio je Dalibor Egić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su reakcije na ranije otvorene inhalacione komore pozitivne, naročito zbog djece koja boluju od astme.

Izvor: RTRS