Izjavu Blaža Šaranovića, direktora Uprave za imovinu, od 6. juna ove godine, da će do kraja mjeseca biti prikupljeni svi podaci vezano za crkvenu imovinu, i SPC ali i svi dobronamjerni i slobodni građani shvatili su kao dokaz da je država, ignorišući dijalog i pregovore, počela sa sprovođenjem diskriminatornog zakona

Premijer Duško Marković izjavio je da su on i predsjednik Milo Đukanović predložili mitropolitu Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, te da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

Ocijenio je i da su litije smetnja skladu i prosperitetu Crne Gore koja je „demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih“. Dodao je da će SPC i vjernici morati poštovati zakone.

Ipak, postoji mnogo činjenica koje snažno demantuju istinitost navoda predsjednika Vlade Crne Gore.

Ne tako davno, upravo je premijer Marković tvrdio da je suspenzija Zakona nemoguća. Najviše što je režim bio spreman da ponudi SPC u Crnoj Gori jeste da „zajednički sagledaju najbolje načine za IMPLEMENTACIJU Zakona o slobodi vjeroispovijesti“.

U takvim okolnostima, tj – nakon pristanka na otimanje svetinja, vlast bi „velikodušno“ prihvatila da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Iskrenost namjera kada je riječ o obustavi implementacije Zakona o slobodi vjeroispovijesti Marković je pokušao potkrijepiti pominjanjem Suda u Strazburu, te „autoritetom“ i „nepristrasnošću“ Ustavnog suda Crne Gore.

Ipak, poznato je da se Strazbur “aktivira” tek kad se zakon primijeni. Takođe, veći dio javnosti smatra da je Ustavni sud – politički sud DPS i od njega nema nikakvih očekivanja u smislu prava i pravde. I ovo dovoljno govori koliko je ponuda crnogorskih vlasti bila iskrena.

Izjavu Blaža Šaranovića, direktora Uprave za imovinu, od 6. juna ove godine, da će do kraja mjeseca biti prikupljeni svi podaci vezano za crkvenu imovinu, i SPC ali i svi dobronamjerni i slobodni građani shvatili su kao dokaz da je država, ignorišući dijalog i pregovore, počela sa sprovođenjem diskriminatornog zakona!

Takođe, „skrivajući“ se iza mjera famoznog NKT-a, crnogorske vlasti su zatvarali hramove, zabranjivali vjernicima ulazak, hapsili narod i sveštenstvo.

Svakako da i rušenje konaka manastira Svetog Vasilija kod Ulcinja savršeno reflektuje iskrenost predloga Markovića i Đukanovića, i njihovu „posvećenost“ prevazilaženju duboke društvene krize prouzrokovane donošenjem sramnog Zakona, njegovom primjenom, kao i selektivnom primjenom mjera NKT-a.

Stari latini su rekli: „Ne vjeruj Danajcima ni kada darove nose“. A premijer Marković je, umjesto darova, Crkvi i javnosti „donio gomilu neistina i jeftino-prevarantsku ponudu. I naravno, niko mu ne vjeruje.

Izvor: IN4S