Nakon odbijanja da ih prime u GFS Prijedor, FK “Podgrmeč” iz Oštre Luke” obratio se dopisom tužiocu FSRS.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Fudbalski savez Republike Srpske

Tužilac saveza

Predmet: Zahtjev za zaštitu zakonitosti pravnih akata i interesa FS RS, traži se.

U vezi predstojećih izbora za sve nivoe fudbalskih asocijacija (Gradski fudbalski savez Prijedor, Područni fudbalski savez Prijedor, Fudbalski savez Republike Srpske, Fudbalski savez BiH), potrebno je ukazati na određene nepravilnosti koje su se pojavile na samom početku tog izbornog procesa. U tom smislu, kako bi nam se omogućilo da ravnopravno učestvujemo u izbornom procesu ovim putem u skladu sa članom 63. Statuta Fudbalskog saveza Republike Srpske želimo da Vam ukažemo na sljedeće neregularnosti.

Naime, Predsjednik Gradskog fudbalskog saveza Prijedor (u daljem tekstu: Gfs Pd), je svim članicama dostavio „obaviještenje“ zavedeno pod brojem:1/2020 od 18.05.2020. godine, kojim ih obaviještava o izborima za organe Gfs Pd i rokovima u kojima moraju dostaviti svoje prijedloge kandidata za te organe, ovakav način koorespodencije je u suprotnosti sa članovima 17. i 19. Statuta.

Članom 17. propisano je:

  1. Svaka članica GFS Prijedor dostavlja Sekretarijatu Saveza listu svojih delegata – zamjenskih delegata koji su pravno valjano i slobodno izabrani na Skupštini te članice. Delegati – zamjenski delegati moraju biti izabrani najmanje 15 dana prije održavanja prve sjednice Skupštine GFS Prijedor u novom sazivu.

 

  1. Mandat delegata- zamjenskog delegata traje četiri godine, uz mogućnost ponovnog biranja.
  2. U slučaju spriječenosti delegata da obavlja svoje zadatke za vrijeme trajanja mandata, njega mijenja zamjenski delegat, za vrijeme preostalo do isteka mandata.
  3. Skupština ima kvorum kada sjednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.
  4. U slučaju da kvorum nije postignut u času kada se Skupština prvi put saziva, ona ponovo zasjeda dvije sedmice nakon prvog datuma za koji je sazvana, uz obavezno prisustvo članova Skupštine u skladu sa tačkom 4. ovog člana.

Sekretar mora ponovo pismenim putam pozvati članove Skupštine.

Članom 19. propisano je:

  1. Poziv sa tačnim datumom i mjestom održavanja redovne Skupštine mora biti dostavljen pismenim putem članovima Skupštine, petnaest dana unaprijed, sa prijedlogom dnevnog reda,sa svim potrebnim materijalima koji su predviđeni po predloženom dnevnom redu i to od strane sekretara GFS Prijedor.
  2. Prijedlozi za dnevni red i pitanja članova GFS Prijedor moraju biti dostavljeni pismenim putem Sekretarijatu u roku od 30 dana prije održavanja sjednice Skupštine. Svaki prijedlog mora biti jasno formulisan i ukratko obrazložen.
  3. Kandidature za izborne funkcije moraju biti dostavljene pismenim putem u Sekretarijat najmanje 30 dana prije održavanja Skupštine
  4. Definitivni poziv, dnevni red i po potrebi, lista kandidata za izbore, moraju biti dostavljeni pismenim putem, dlegatima Skupštine deset dana prije Skupštine, od strane sekretara saveza.

Iz svega navedenog, jasno se može zaključiti i vidjeti o kakvom se propustu u konkretnom slučaju radi.

Neophodno je istaći da je iz razloga ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti potrebno da svaka članica na svojoj Skupštini odmah predloži kandidate za sve nivoe (Gfs Pd, Pfs Pd, FS RS i FS BiH), a ne da se Skupštine zakazuju svakih desetak dana radi predlaganja kandidata za određene fudbalske organe, tako bi se izbjegli nepotrebni troškovi i trošenje vremena, a što je po «obaviještenju» Predsjednika GfS PD, neizbježno i suvišno.

Nadalje, članom 9. tačka 8. Statuta Područnog fudbalskog saveza Prijedor propisano je da Gradski fudbalski savez je teritorijalni Savez za teritoriju grada.

Gradski  fudbalski Savez se može osnovati  ako ima najmanje šest klubova koji se redovno takmiče u stalnom fudbalskom takmičenju, ako ima asocijacije pojedinaca (treneri,sudije i dr.) u formi udruženja i ukoliko ispunjava uslove iz ovog statuta. Odluke Gradskog fudballskog saveza su obavezujuće za članove sa teritorije saveza. Gradski  fudbalski savez samostalno uređuje svoju organizaciju i rad, donosi i ostvaruje program razvoja fudbalskog sporta na svojoj teritoriji, organizuje i vodi takmičenje Opštinskih fudbalskih liga, organizuje Radničke sportske igre, lige veterana, lige-turnire u malom fudbalu, školske, studentske igre, KUP opštine i druga takmičenja na teritoriji saveza, ostvaruje zadatke saveza na teritoriji grada, daje mišljenja i prijedloge po pitanju rada Područnog fudbalskog saveza, učestvuje u izboru predstavnika za organe Područnog fudbalskog saveza i FS RS, vrši izbor organa Gradskog  fudbalskog saveza i ostvaruju druga prava i obaveze na svojoj teritoriji.

U vezi sa navedenim članom, ovim putem posebno želimo da ukažemo na činjenicu da Opštinski savez Kozarska Dubica ne ispunjava propisane uslove, a samim tim i za učešćem u izbornom procesu, jer trenutno su na području tog saveza aktivne samo četiri članice-kluba, umjesto neophodnih šest.

Isto tako, odredbama člana 9. Statuta FS RS između ostalog, je propisano da Statuti svih Područnih fudbalskih saveza moraju biti usklađeni sa Statutom FS RS, odnosno Statutom FS BiH. U konkretnom slučaju, odredbe Statuta PFS PD to jest,  član 21. koji se odnosi na članstvo u Skupštini, odnosno na broj i strukturu delegata u istoj, nije u skladu sa odredbama Statuta FS RS. Statut FS RS kao osnovni kriterijum za utvrđivanje broja delegata koje na osnovu svoje odluke određuje Izvršni odbor FS RS navodi, zastupljenost klubova i stepen rangiranosti u Područnom fudbalskom savezu.

Iz tog razloga, potrebno je da Upravni odbor Područnog fubalskog saveza Prijedor donese Odluku o kriterijima i zastupljenosti članova u Upravni odbor i delegata u Skupštinu Pfs Pd, FS RS, i FS BiH, s tim što se obavezno mora pridržavati kriterijuma ranga takmičenja kluba.

Pored toga, iz nepoznatih razloga GFS Pd nije uvažio zahtjev klubova sa područja Oštre Luke za prijem kao novih članova u isti, te na taj način nije ispoštovana odredba člana 7. tačka 3. Statuta kojom je propisano da Gradski fudbalski Savez je teritorijalni savez, za područje jedne ili više opština ili grada. Članovi Gradskog saveza mogu biti asocijacije klubova, kao i pojedinaca (treneri, sudije i dr.) organizovani u formi komisija, ukoliko ispunjavaju uslove iz ovog Statuta.

Cijeneći sve navedene činjenice i dokaze stvoreni su uslovi da Tužilac saveza kao pravno tijelo, na osnovu člana 63. i 70. Statuta Fudbalskog saveza Republike Srpske preduzme sve propisane radnje u cilju sankcionisanja nastalih prekršaja koje su dovele do povrede statutarnih odredbi Gradskog, Područnog i Fudbalskog saveza Republike Srpske, odnosno radi zaštite zakonitosti pravnih akata i interesa FS RS.

prijedor24h