Baka Mara Kragulj iz Rakelića kod Prijedora proslavila je danas stoti rođendan sa, kako je rekla, onima koje voli i koji nju vole, a među njima je bio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ovu vremešnu staricu koju svi znaju kao nekoga ko prati sport i politiku, poznaju i po tome da voli Novaka Đokovića i Dodika čiju posjetu na svoj rođendan nije ni sanjala.

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je dolazak na slavlje kod bake Mare, pa ga je danas nestrpljivo čekalo tridesetak članova porodice i prijatelja, koji su ga i dočekali.

Dodik je čestitao baki Mari jubilej, uručio joj prigodan poklon i poželio da poživi još dugo, bar još jedan krug opštih i parlamentarnih izbora.

– Za njen jubilej sam saznao danas čitajući Glas Srpske i odlučio da odvojim vrijeme i dođem ovdje. Moram da kažem da sam veoma srećan i ponosan i hvala svima na ovako divnoj atmosferi. Rijetko je vidjeti nekoga sa ovoliko godina i ovakvom vitalnošću i zdravljem. Samo mogu da poželim da to još traje i da se nađemo i narednih godina ponovo na rođendanu. Јa obećavam da ću doći – rekao je Dodik u svojoj zdravici.

Milorad Dodik sa slavljenicom, Foto: RTRS

Milorad Dodik sa slavljenicom, Foto: RTRS

Paroh rakelićki Milorad Đurđević blagosiljao je rođendanski ručak, te je u pozdravnom obraćanju istakao kako nije nije lako izbrojati, a kamoli proživjeti stotinu godina.

– Baka Mara je te godine proživjela. Kada bi počela da priča svoje doživljaje i uspomene vjerovatno bi imala šta da priča danima, možda i mjesecima. To je istorija i baka je kao enciklopedija od koje bi imali šta da naučimo, da čujemo i da se poučimo – rekao je otac Đurđević.

Mara Kragulj (Foto: SRNA)

Mara Kragulj (Foto: SRNA)

On je dodao da je ova stogodišnja baka svojim prilogom ove godine učestvovala u obnovi stare crkve u Rakelićima, a dogovor je da je kao najstariju mještanku stave na prvo mjesto.

– Јa sam to zaboravio i kad smo sve priloge pisali na papir njeno ime dođe baš na broj sto, tako da ništa nije slučajno, ni da sam ja zaboravio ni da se to tako desilo – ispričao je sveštenik.

Baka Mara, koja ponosno na svojim plećina nosi svoj cijeli vijek života, priča da joj govore da ima lijep ten i da je operisala lice, a sve je prirodno.

U zdravici je poželjela da svi njeni gosti budu živi i zdravi i da dočekaju njene godine.

Milorad Dodik i Mara Kragulj, Foto: SRNA

Milorad Dodik i Mara Kragulj, Foto: SRNA

Specijalan recept za dugovječnost nema, ali da je dobro “da se ne pije, ali može čašicu – dvije”.

– Treba imati mjeru i u radu i u piću i veselju, u svemu, pa i kad se tuguje – rekla je slavljenica Mara.

Na listu malobrojnih stogodišnjaka u Srpskoj baka Mara se upisala 10. juna. Iako bez supruga i djece, njena mnogobrojna porodica se potrudila da organizuje proslavu za pamćenje.

Baka Mara svoj novi vijek u životu nastavlja da živi u svojoj kući, a o njoj se već nekoliko godina stara njen bratić Milan Rokvić.

Baka Mara je prvorođeno žensko dijete u braku Mlađena i Krstine Rokvić i jedina je živa od njihove osmoro djece. Iza sebe ima dva braka, a pola svog života provela je u Austriji, gdje je zaradila penziju.

Izvor: RTRS