Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se grubo umiješao u unutrašnje stvari Crkve sa željom da izmjeni njen status i njeno ustrojstvo, ocijenio je vladika budimljansko-nikšići Јoanikije.

– Optužuje nas da smo strani antidržavni elemenat, da ne priznajemo državu Crnu Goru i njenu nezavisnost, što nije tačno – naveo je vladika, prenosi In4s.

Kada ga zbog njegove, kako je rekao, anticrkvene djelatnosti kritikuju sa očiglednim dokazima da ne poštuje Ustav i autonomiju Crkve, on nas onda optužuje da napadamo državu.

– On misli da je država njegov feud kojim može gospodariti kako je njemu drago. Takvo devijantno mišljenje je verovatno posljedica njegove tridesetogodišnje vladavine – zaključio je vladika Јoanikije.

Sada, kako kaže, hoće da osniva Crkvu, a što se više bavi tom temom, sve više pokazuje neznanje.

– Niti je kršten, niti ima osnovnih znanja o Crkvi. Proizveo je neravnopravnost između vjerama. SPC trpi tešku diskriminaciju u Crnoj Gori u odnosu na rimokatoličku i islamsku. Naša osnovna vjerska i imovinska prava su ugrožena, a za posljedicu, budući da smo mi pravoslavni većina u ovoj zemlji, imamo nestabilnost crnogorskog društva. Za sve to je odgovoran ponajviše Đukanović, budući da je sva vlast u njegovim rukama – rekao je on.

Izvor: sputniknews.com