Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obišao je danas ruševine konaka Manastira Svetoga Vasilija Ostroškoga kod Ulcinja za koji je rekao da zbog zločina koji je tu počinjen dobija svjetski značaj i da će biti obnovljen.

Mitropolit je istakao da je cijeli svijet zbog ovog zločina čuo i za manastir i za pravoslavne žitelje u Ulcinju, tako da ova svetinja dobija svjetski značaj i da će se ako Bog da obnoviti.

On je ocijenio da se nigdje u svijetu ne događa ono što se ovdje događa, da vlast pošalje protivterorističke jedinice na četiri monahinje i da prijete protjerivanjem ulcinjskog paroha Siniše Smiljića i drugih sveštenika.

– Ne mogu da shvatim da su to razumni ljudi. Dozvolili su da njima zavlada takav duh koji ruši temelje, biće, moral, prošlost i budućnost Crne Gore. To je satanski du – rekao je vladika.

On je podsjetio na stotine porušenih hramova, koje su okupatori srušili na ovim prostorima, naročito u 16. vijeku i poslije toga, te dodao kako je na ovom mjestu bio manastir i da su prilikom kopanja temelja pronađeni njegovi ostaci.

Mitropolit je izrazio nadu da će Bog urazumiti sadašnju crnogorsku vlast da ne ostave spomen na sebe kao na rušitelje, nego kao na graditelje i obnovitelje duše i morala i svetinja Crne Gore, te dodao da očekuju dozvolu za gradnju svih srušenih svetinja.

– Јedni su ubice, a drugi su ubijani na pravdu Boga, jedni su rušitelji, a drugi su oni koji obnavljaju ono što su oni porušili – istakao je vladika koji je danas služio na Velikom Pijesku kod Bara povodom hramovske slave Crkve Svih svetih.

Izvor: SRNA/RTRS