Muzička škola “Savo Balaban” Prijedor iduće sedmice vršiće upis djece u pripremni razred i upis pripremaca u prvi razred osnovne muzičke škole, najavio je danas direktor ove škole Aljoša Novaković.
“Za djecu koja se upisuju u pripremni razred potreban je rodni list i uplata od 30 KM, a i nova djeca i pripremci treba da dođu od 22. do 26. juna između 9.00 i 13.00 časova u školu na upis”, rekao je Novaković Srni.

Novaković je istakao da će škola nastojati da primi u pripremni razred svu djecu koja budu zainteresovana, a da će upis sadašnjih pripremaca u prvi razred vršiti po rang listi rezultata završnog testiranja koje su đaci imali prošle sedmice.

Profesor Branka Nastić Marčetić vodila je nastavu za svih 80 učenika pripremnog razreda u ovoj školskoj godini, kako u učiniocama prije pandemije, tako i onlajn nakon zatvaranja škola.

“Svake godine u maju pripremce posjećuju nastavnici i stariji đaci i predstavljaju instrumente na kojima sviraju, a pripremci idu u obilazak škole i upoznaju se o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Pošto to ove godine nije bilo moguće, 16 profesora naše škole snimilo je video-prezentacije, svako iz svog domena rada, koje smo potom proslijedili svim pripremcima”, navela je Marčetićeva.

Marčetićeva je pozvala svoje najmlađe đake da još jednom pregledaju sve snimke u kojima su im profesori svirali dječije, savremene i klasične kompozicije na raznim instrumentima i da razmisle o tome koji bi instrument željeli svirati, a na raspolaganju su im klavir, gitara, flauta, harmonika, violina, violončelo, klarinet i saksofon.

“Pohađanjem muzičke škole, osim znanja i vještina koja se stiču u nastavi, naša djeca imaju mogućnost takmičenja i upoznavanja sa vršnjacima iz drugih sredina. Nauče, takođe, da rade pod pritiskom i tremom, što je takođe važno iskustvo za život, a muzička pismenost je i osnovna kultura”, poručila je ona.

Nastavnik solfeđa Goran Kesar poručio je pripremcima koji nastavljaju da izučavaju muziku da će im za razumijevanje muzičkih zakonitosti nastava solfeđa najviše pomoći.

“Cilj je da sve što čujemo možemo da razumijemo i pretvorimo u notnu sliku i, obrnuto, da kada gledamo u notnu sliku možemo to da odsviramo ili otpjevamo”, pojasnio je Kesar.

Profesori naglašavaju da je izučavanje i savladavanje muzičkih elemenata djeci višestruko korisno i u svakodnevnom životu, a ne samo u nastavi, da je velika prednost muzičke škole individualan pristup djeci i rad u pozitivnoj atmosferi i da su druženja i putovanja takođe ta koja privlače djecu da upišu ovu školu.

Izvor: Agencije