Narodna skupština donosi zakone, možda bude odlučivala o promjeni Ustava i kako neko, nakon svega što smo vidjeli, ozbiljno da shvati odluke koje mi donosimo?!

Rekao je ovo poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica, koji je u intervjuu za Srpskainfo govorio o radu NSRS, nabavci respiratora, te mjerama Vlade Republike Srpske uvedenim tokom trajanja pandemije.

Danas je sjednica NSRS. Predloženo je da se na dnevnom redu nađe i Prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine. Da li biste podržali ovakav prijedlog?

Nećemo podržati ovaj prijedlog. Nedeljko Čubrilović ima našu podršku. Možda bi mogao biti rigorozniji u primjeni važećeg poslovnika, ali u razlozima za njegovu smjenu, koje je pobrojao SDS, izneseno je niz netačnih i tendencioznih tvrdnji.

Zašto?

Neke stvari koje mu oni zamjeraju kod mene su još više učvrstile uvjerenje da Čubrilović treba da ostane predsjednik Skupštine, svakako jer je u teškim okolnostima u kojima se nalazila Republika pokazao visok stepen političke zrelosti i odgovornosti.

Kako doživljavate atmosferu u NSRS i brojne negativne komentare koje ovaj saziv dobija?

Bio sam narodni poslanik u periodu od 2006. do 2014. godine i ta atmosfera se sa ovom danas ne može porediti. Tada sam trčao da uđem u salu da čujem šta opozicija ima da kaže. Danas je parlament poligon za najprizemnije uvrede, reketiranja i egzibicije. Poslanici sve manje diskutuju o temi koja je na dnevnom redu, sve manje čitaju materijale, sve više nastoje da privuku na sebe pažnju, ne nudeći kvalitetan sadržaj i prijedloge.

Kako komentarišete nabavku respiratora u RS i tvrdnje da su uvezene po tri puta većoj cijeni?

Ne želim da komentarišem po kojoj cijeni je zaključen ugovor o nabavci, a kako su se kretale cijene na turbulentnom svjetskom tržištu, jer te podatke su već iznijele nadležne institucije. Javne nabavke su uređene zakonom na nivou BiH, njegovu primjenu prate Agencija za javne nabavke, a sporove rješava Кancelarija za razmatranje žalbi. Ako ima elemenata krivičnog djela, o tome odlučuje pravosudni sistem. Tokom perioda najveće pandemije bilo je skoro nemoguće nabaviti respiratore, a da smo došli u situaciju da ih nemamo dovoljno, pojedini poslanici željni pažnje danas bi se slikali pored mrtvačkih kovčega kritikujući što ih nismo nabavili. Niko nije mogao sa sigurnošću znati kako će se razvijati epidemija. Lako je biti general poslije bitke, a kad su se donosile hitne i teške odluke niko nije htio dati bar izjavu i time preuzeti dio odgovornosti.

Koje biste mjere Vlade RS izdvojili kao dobre tokom pandemije, a koje su imale kontraefekat?

Sve mjere kojima se sprečavalo širenje virusa u zajednici su donošene na prijedlog struke. Neke su i meni lično teško pale, ali ne želim da na njihovoj kritici skupljam političke poene. Vlada i ministarstvo zdravlja su od početka ozbiljno shvatili epidemiju koja dolazi, vlast i institucije su slušale stav struke i donosile odluke na osnovu podataka koji su stizali s terena. Da li je nešto bilo prerano ili prekasno, preoštro ili preblago, adekvatno ili neprimjereno, diskutovati možemo i priznati da je grešaka svakako bilo, ali najvažnija su dva zaključka: sačuvali smo javno zdravlje i ublažavamo negativne posljedice po ekonomiju.

“Zaključci nisu usmjereni protiv BiH”

Kako vidite to što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalng interesa na zaključke NSRS o spornoj rezoluciji?

Bio sam uvodničar ispred Narodne skupštine na toj sjednici Vijeća naroda i čuo njihove razloge, koji nemaju nikakvog smisla. Smatraju da su zaključci usmjereni protiv Bosne i Hercegovine, za koju oni vežu svoj identitet, pa je, prema tome, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Za Bosnu i ja vežem svoj identitet, jer je vizantijski car Porfirogenit naveo da je isključivo jedan slovenski narod naselio Bosnu, a to su Srbi. Takođe, svoj identitet vežem i za Hercegovinu, koju je Herceg Stjepan Кosača za svog života nazvao Vojvodstvo od Svetog Save. Zaključci nisu usmjereni protiv Bosne i Hercegovine, nisu čak usmjereni ni protiv Ustavnog suda BiH. Oni traže da se ispoštuje Dejtonski sporazum i Ustav tako što će se donijeti zakon kojim ćemo strane sudije 25 godina nakon završetka rata poslati kući. Ne vidim čime to vrijeđe Bošnjake.

Izvor: Srpskainfo