Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da predstoji još jedna maratonska sjednica parlamenta koju će, kako kaže, obilježiti politička prepucavanja poslanika, ističući da je došlo vrijeme za raspravu o novim pravilima ponašanja u skupštinskoj sali, nakon čega više neće biti praštanja i gledanja kroz prste.

Petković je istakao da se mora unaprijediti rad parlamenta i da treba precizirati određene stvari.

– Održavanje reda na sjednicama jedan je od razloga zbog kojeg se pristupilo izmjenama Poslovnika Narodne skupštine. Sankcije za one koji se ogluše o pravila ponašanja su manje-više identične kao i sada, ali se njihovo izricanje, na neki način, može ubrzati – rekao je Petković za “Glas Srpske” uoči današnjeg skupštinskog zasjedanja, na kojem će biti razmatran i novi Prijedlog poslovnika Narodne skupštine.

On ističe da narodni poslanici moraju da shvate da su griješili u proteklom periodu i da ponašanje nije bilo u redu, te ističe da je skupštinsko rukovodstvo bilo izuzetno tolerantno i pokušalo da održi parlamentarizam.

– Diskutovanje je jedno, kršenje poslovnika nešto drugo. Često se, prilikom prijave za povredu Poslovnika, repliciralo i drugo, što nije dopušteno, a ni dobro – naveo je Petković.

On je rekao da će, ako prijedlog bude usvojen u predloženoj formi, mjere biti restriktivnije primjenjivane.

– Ni u ovom slučaju to ne smije da bude na štetu nijednog poslanika, ali jedno je sigurno, a to je da se više nikome neće gledati kroz prste i izlaziti u susret onog trena kada poslovnik bude prekršen – istakao je Petković.

On je naveo da, ako neko nema poštovanja prema autoritetu, roditeljima, školi, neće ga imati ni prema skupštinskom Poslovniku, ali da je to stvar kućnog vaspitanja.

– Treba da pokušamo da što više kanališemo tok diskusija da bismo dobili što kvalitetniju raspravu o tački dnevnog reda. Često su poslanici opozicije koristili skupštinsku salu i govornicu kao da drže konferencije za novinare, što nije dobro. Imamo dnevni red i, na kraju krajeva, zbog toga ga i usvajamo da bismo diskutovali o tim temama, a ne da pričamo o svemu što nam padne na pamet – ocijenio je Petković.

On očekuje da će na sjednici Narodne skupštine biti burno i to već od samog početka kada bude povedena diskusija o inicijativu za smjenu prvog čovjeka Skupštine.

– Na toj tački će biti potezana brojna pitanja i biće odstupano od dnevnog reda, ali tu smo da diskutujemo. Sigurno je da će sjednica imati nekoliko nastavaka – rekao je Petković.

Izvor: SRNA