????????????????????????????????????

U Prijedoru je u okviru projekta “Pro posao” danas osam radnika potpisalo ugovore za praktičnu obuku kod pet poslodavaca.

Ugovore sa odabranim poslodavccima i radnicima potpisali  su gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predstavnici Fondacije “Wings of Hop” iz Minhena i Udruženja za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost” Progres” iz Sarajeva koji zajedničkim sanagama realizuju ovaj projekat.

Na obuku narednih pola godine ići će i Prijedoračnin Željko Banjac.

Željko Banjac

– Polaznik sam obuke u firmi “Topić kompani” koja se bavi presovanjem hidrauličnih crijeva i sajli. Prije sam bio zaposlen u drugim djelatnostima, ova obuka je skroz drugačija i nadam se da ću imati siguran posao – kaže Banjac.

Priliku da obuči nove radnike nije propustio ni Dragomir Jeftić iz firme “Brakom” koja se bavi se elektro uslugama. On navodi da će se u njegovoj firmi kroz ovaj projekat obučavati dva radnika, te da će za svakog od njih dobijati 440 KM mjesečno.

Dragomir Jeftić

– Želim se zahvaliti Gradu Prijedoru i fondaciji na dodjeljenim novčanim sredstvima za obuku, odnosno doobuku mladih radnika. Oni su došli iz škole bez radnog iskustva pa nadam se da će za ovih šest mjeseci naučiti da rade u svojoj struci. Ovaj projekat ima veći značaj za radnike nego za firmu, firma uspješno posluje, ali nemamo radnika sa iskustvom i to je jedan veliki problem, nadam se da će za šest mjeseci ipak nešto naučiti pa da ih možemo primiti u stalni radni odnos – rekao je Jeftić.

Koordinator projekta “Pro posao” i predsjednik Udruženja “Progres” iz Sarajeva Elvis Čaušević kaže da saradnja sa gradom Prjedorom traje od 2012. od kada grad sufinansira ovaj projekat.

– S tim da je Udruženje “Progres” i naša fondacija “Vings of hop Dojčland” od 2010. krenula sa realizacijom projektom u regiji Prijedor. Glavni finansijer je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke. U periodu od 2010. završno sa 2019. godinom zajedno sa angažovanim poslodvacima, investirali smo oko 280.000 KM u praktičnu obuku i stručno osposoblajvanje za 76 osoba koje su prošle kroz ovaj program u Prijedoru – izjavio je Čaušević.

On je istakao da je osnovni cilj projekta da se u periodu od šest mjeseci prođe kroz jedan proces učenja.

– Akcenat stavljamo na izraženu mentorsku notu poslodavaca koji su se prijavili za učešće u ovom projektu jer nam je zaista bitno da što veći broj mladih ljudi koji prođu kroz ovaj program ostanu zaposleni kod ovih poslodavaca. Ono što nam je još malo važnije je da budu osposebljeniji i konkurentniji na tržištu rada ukoliko se ne stvore pretpostavke da ostanu kod ovog poslodavca da mogu da lakše naći posao kod drugog poslodavca – rekao je on.

Čaušević je dodao da je drugi dio projekta stipendiranje učenika srednjih stručnih škola koji izvode praktičnu nastavu kod poslodavca u saradnji sa Mašinskom i Elektrotehničkom školom u Prijedoru.

Vrijednost ovogodišnjeg projekta “Pro posao” u Prijedoru je oko 40.000 KM.  Po 10.000 KM za obuku izdvajaju grad Prijedor i partnerska fondacija “Ving of hop” preko Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, a ostatak novca čine doprinosi i porezi koji su poslodavci u obavezi izdvojiti na platu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da ovaj projekat traje 10 godina tokom kojih je obuku kod poslodavaca prošlo 76 nezaposlenih Prijedorčana.

– Fondacija i Grad učestvuju sa 50 odsto u finansiranju projekta i danas ćemo potpisati ugovor sa pet poslodavac i osam radnika koji će biti obučeni i zaposleni na period od šest mjeseci. Generalno gledajući podatke za poslednjih 10 godina oko 70 odsto učesnika u ovim projektima je našlo zaposlenje u gradu Prijedoru i inostranstvu, a ovo 3o odsto ostalih su u raznim statusima – izjavio je Đaković.

Pored regije Prijedor projekat “Pro posao” se realizuje u još šest regija u Federaciji BiH i četiri u RS.

Izvor: Srpskainfo