Promocija knjige “Dnevnik ratnog hirurga”, čuvenog srpskog doktora Miodraga Lazića, biće organizovana danas u Nišu.

Hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Knjigu je, u ediciji “Ratnik”, objavio Medija centar “Odbrana” Ministarstva odbrane Srbije, urednik izdanja je Miroslav Toholj, a pisac pogovora Goran Maksimović.

Promocija će biti održana u Oficirskom domu u Nišu sa početkom u 16.30 časova, najavljeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, gdje je spasio brojne živote.

Kao hirurg Lazić je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama. Јedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vrijeme boravka na ratištima, doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik. Јedan dio tog dnevnika vodio je u pisanom obliku, a kad ne bi stizao od posla i obaveza, na kraju dana govorio bi u svoj diktafon najznačajnije utiske koji su obilježili taj dan.

Kao veliki prijatelj tadašnje Srpske novinske agencije – SRNA, koja je bila smještena na Palama, odlučio je da objavi dnevnik u agencijskom “aranžmanu”.

Izvršena je i kompletna grafička priprema i 1996. godine knjiga “Dnevnik ratnog hirurga” /Knin 1991. – Srpsko Sarajevo 1996./ ugledala je svjetlost dana.

SRNA je nedavno objavila dopunjeno izdanje knjige koje je u odnosu na ono iz 1996. godine bogatije za priče pacijenata koje je spasio legendarni hirurg Lazić.

Tiraž od 5.000 primjeraka biće poklonjen bibliotekama u Republici Srpskoj i Srbiji, institucijama i preduzećima.

– Imajući u vidu humanitarni rad ovog heroja, SRNA, kao izdavač, i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, koje je podržalo ovaj projekat, odlučili su da knjiga bude podijeljena u Srpskoj i Srbiji – izjavio je ranije direktor Novinske agencije Republike Srpske – SRNA Radmilo Šipovac.

Izvor: SRNA/RTRS