U Banjaluci je danas počela redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o visokom obrazovanju čiji je cilj usklađivanje domaćeg sistema sa promjenama u evropskom visokom obrazovanju, a zakonskim odredbama propisani su nivoi i vrste obrazovanja.

Na početku zasjedanja zakletvu je položila novoimenovani ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić (DNS) nakon što je ranije sa te funkcije razriješena Lejla Rešić.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju uređuju se ciljevi i principi visokog obrazovanja, osnivanje, organizacija i rad visokoškolskih ustanova, te opšta načela u oblasti obezbjeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju po hitnom postupku.

Poslanici bi trebali da razmatraju i Prijedlog zakona o električnoj energiji, te Prijedlog poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske i Prijedlog programa rada parlamenta za ovu godinu.

Sjednica se održava u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske uz poštivanje mjera koje su propisane u borbi protiv virusa korona.

U tom smislu u plenarnoj sali Skupštine ranije su okončani radovi i obezbijeđeni uslovi za sjednicu uz poštovanje preporuka nadležnih zdravstvenih institucija.

(Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Izvor: ATV