Gradski odbor Srpske demokratske stranke U Prijedoru mogao bi u narednim danima doživjeti raskol, jer takozvani stari članovi ove političke partije iz Prijedora razmišljaju da istupe iz SDS-a i formiraju novu političku stranku koja bi se najvjerovatnije zvala Pokret za Prijedor, saznaje portal banjaluka.net.

Kako saznaje dobro obaviješten izvor ovog portala iz Prijedora, razlog istupanja “starih” članova iz SDS-a u Prijedoru je njihovo dugogodišnje nezadovoljstvo postupcima i aktivnostima predsjednika Gradskog odbora SDS Prijedor Milana Tubina, koji je ujedno i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prema nezvaničnim informacijma do kojih je ovaj portal došao, na čelu nove političke opcije u ovom gradu pod nazivom Pokret za Prijedor, trebalo bi da bude Dušan Berić, bivši predsjednik Gradskog odbora SDS-a u Prijedoru, koji je na prethodnim izborima bio kandidat za gradonačelnika Prijedora.

Svemu ovome u prilog govori i činjenica da su odbornici SDS-a u Skupštini grada Prijedora uputili dopis predsjedniku ove političke stranke Mirku Šaroviću u kojem od njega traže da postupi po Statutu stranke i smijeni Tubina sa mjesta predsjednika Gradskog odbora SDS-a. Ti odbornici su u dopisu naveli da se Šaroviću na ovaj način obraćaju posljednji put prije lokalnih izbora uz apsolutnu podršku svih bivših funkcionera i članova ove stranke koji su je napustili po dolasku Tubina na čelo Gradskog odbora.

Oni su optužili Tubina i za falsifikovanje izbora za predsjednika Gradskog odbora, te su naveli i njegova neprimjerena istupanja protiv patrijarha Srpske pravoslavne crkve, pravljenje koalicije sa odbornicima SNSD-a u Skupštini opštine, kao i šamaranje predsjednika Boračke organizacije Prijedor. Odbornici SDS-a su zamjerili Tubinu i dovođenje novih članova “sa ulice” kojima obećava radna mjesta, funkcije, puteve i poslovne prostore pod formom omasovljenja stranke, a zatim od novoučlanjenih 170 lica na izbornom mjestu osvoji 40 glasova formalno učlanjenih, tj. uzima nečije lične karte i potpisane pristupnice.

Prema saznanjima portala banjaluka.net, prijedorski SDS je trenutno podijeljen na pristalice okupljene oko Milana Tubina i na one koji njegov izbor za predsjednika Gradskog odbora SDS Prijedor smatraju nelegitimnim.

Međutim, Tubin se preko svog profila na društvenim mrežama obratio građanima Prijedora i kritikovao smjenu Lejle Rešić sa pozicije ministra uprave i lokalne samouprave u Vladi Srpske, a posebno mu nije “legla” najava da niko iz prijedorskog DNS-a neće biti kandidat na rukovodećim mjestima dok je DNS u Prijedoru u koaliciji sa SDS-om što je i više nego kontradiktorno, jer je Tubin preko jednog sebi odanog odbornika SDS-a u Prijedoru do prije desetak dana bio u koaliciji sa SNSD-om u tom gradu. Međutim, takve njegove stavove vjerovatno objašnjava, kako portal banjaluka.net piše, saznanje da je Tubin prošle sedmice imao sastanak sa Markom Pavićem, bivšim predsjednikom DNS-a, upravo u prostorijama te stranke u Prijedoru.

Inače, kao najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Prijedora u ime SDS-a isticala se doktorka Maja Dragojević Stojić, koja uživa podršku predsjednika te stranke Mirka Šarovića. Međutim, raspoloživa saznanja pokazuju da bi prijedorski SDS mogao podržati Marka Pavića za gradonačelnika Prijedora kao zajedničkog kandidata. Tome u prilog idu i informacije sa terena, po kojima je Pavić uspio obezbijediti podršku za svoju kandidaturu od Gradskog odbora DNS-a Prijedor, dok je u dogovoru sa rukovodstvom SDS-a dogovorio i podršku Gradskog odbora SDS-a Prijedor za svoju kandidaturu.

Takođe, izvor portala banjaluka.net otkriva i da je Pavić obezbijedio i podršku jednog odbornika u Skupštini grada Prijedor, koji je blizak Ujedinjenoj Srpskoj, a ranije je bio član SDS-a i DNS-a. Ranije se spekulialo da bi kandidat za gradonačelnika Prijedora mogao biti Dragutin Rodić, predsjednik Gradskog odbora DNS Prijedor, bivši
sekretar te stranke i čovjek koji uživa veliko povjerenje Marka Pavića.

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora biće Dalibor Pavlović.

Izvor: banjaluka.net