U okviru kampanje “Posjeti i osjeti Kozaru” od nedjelje, 21. juna, uvodi se nova autobuska linija od Prijedora do Kozare koja će po promotivnoj cijeni saobraćati svake nedjelje do kraja avgusta, a čiji putnici će u junu i julu biti oslobođeni i plaćanja ulaznice u Nacionalni park “Kozara”, najavili su danas učesnici kampanje.
Direktor “Autotransporta” Prijedor Mićo Rokvić rekao je da linija polazi svake nedjelje u 9.00 časova sa terminala autobuske stanice, prolazi kroz Kozarsku i Ulicu Milana Vrhovca kako bi primila putnike iz naselja Urije, a potom nastavlja kroz naselja Čirkin Polje, Orlovci, Končari, Crnići i Kozaruša ka Kozarcu, gdje je po redu vožnje u 9.20 časova.

“Cijena karte Prijedor-Mrakovica u jednom pravcu je tri KM, povratna četiri KM, a cijena karte Kozarac-Mrakovica dvije KM u jednom pravcu, a tri KM povratna. Povratak sa Mrakovice je u 16.00 časova. Stajaćemo i na svim usputnim stajalištima kako bi što veći broj naših sugrađana bio u prilici da iskoristi akciju”, naveo je Rokvić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je dodao da će u okviru ove kampanje od 1. jula u ponudi biti jedan novi turistički aranžman u kojem će učestvovati turistička agencija koja posluje u sastavu “Autotransporta”, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević izrazio je uvjerenje da će nova autobuska linija zaživjeti u okolnostima izmijenjenim epidemijom i da ima mnogo onih koji su zainteresovani, a nisu u mogućnosti organizovati sopstveni prevoz u Nacionalni park “Kozara”.

“Vjerujem da će ova linija opstati i da će poslije biti i komercijalna, a ne samo na ovaj način koji smo pokušali subvencionisanjem jer ovo je promotivna cijena karte do kraja avgusta. Nacionalni park `Kozara` neće naplaćivati ulaz putnicima ove linije i to je još jedna pogodnost za one koji budu išli ovim autobusom”, istakao je Romčević.

Prema njegovim riječima, ublažene epidemiološke mjere, lijepo vrijeme, niz promotivnih aktivnosti za domaći turizam i smanjena mogućnost putovanja izvan granica dovela je do toga da Nacionalni park “Kozara” unazad nekoliko vikenda ima po 3.500 do 4.000 posjetilaca, od kojih trećina dolazi novoizgrađenim putem Mrakovica-Podgradci na kojem takođe postoji naplatno mjesto na ulazu u Nacionalni park “Kozara”.

“Pozivamo sve ljubitelje prirode da se o aktivnostima, sadržajima i mogućnostima koje pruža Nacionalni park `Kozara` informišu putem naše veb i Fejsbuk stranice”, dodao je Romčević.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić izjavila je da je kampanju “Posjeti i osjeti Kozaru” pokrenula s ciljem ublažavanja posljednica panedmije kovida-19 u turističkom sektoru, a da osim Nacionalnog parka “Kozara” i “Autotransporta” u njenoj realizaciji učestvuje i Planinarsko društvo /PD/ “Klekovača”.

“Prva aktivnost bila je nagradna igra na Fejsbuk stranici PD `Klekovača`, gdje je osam najsrećnijih učesnika dobilo mogućnost da zajedno sa još po dvije osobe provede vikend na Kozari uz obezbijeđen smještaj, hranu i planinarske rute. U realizaciji ove lijepe avanture učestvovale su prošlog vikenda u prvoj grupi porodice iz Bratnuca, Novog Grada i Prijedora koje su sa sobom ponijele lijepe uspomene sa Kozare, a druga grupa nagrađenih boraviće na planini 25. i 26. jula”, najavila je Ganićeva.

S prvom grupom nagrađenih promovisani su 6. juni, Dan Planinarskog društva “Klekovača”, i 8. jun, Svjetski dan zaštite planinske prirode i dan Nacionalnog parka “Kozara”. S drugom grupom biće obilježen 28. juli, Svjetski dan zaštite prirode sa ciljem širenja svijesti o prirodnim resursima i njihovoj zaštiti.

Izvor: AGENCIJE