Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka delegacije Republike Srpske sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, da Srpska i Rusija ostaju privržene Dejtonskom sporazumu i poštovanju međunarodnog prava.

On je rekao da je današnji sastanak potvrda dobre saradnje Republike Srpske i Rusije u kontinuitetu, istakavši da će za nekoliko dana posjetiti Moskvu i susresti se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je zahvalio Lavrovu za vrijeme izdvojeno za sastanak i Ruskoj Federaciji za pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona.

– Sve što smo kreirali kao naš put saradnje se ostvaruje. Želim da izrazim visok stepen zahvalnosti Rusiji za svu pomoć tokom epidemije virusa korona, a prije svega za političku osjetljivost i nepropuštanja prilike da zaštite istinu što se tiče razvoja situacije ovdje na Balkanu, pogotovo što se tiče srpskog naroda u Savjetu bezbjednosti UN – rekao je Dodik.

On je podsjetio da Rusija u Savjetu bezbjednosti UN u kontinuitetu na neki način osporava ono što govori visoki predstavnik u BiH, koji daje lažne informacije o stanju u BiH, te da je zbog takvog stava Rusije pozicija Republike Srpske mnogo povoljnija.

Zvaničnici Srpske sa Lavrovim #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Četvrtak, 18. juni 2020.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što će biti nastavljeni projekti izgradnje gasovoda, koji je za Srpsku važan ekonomski projekat.

On je naglasio da je danas potvrđeno da će biti nastavljeni i politički, kulturni i drugi oblici saradnje Republike Srpske i Rusije.

– Ovo je bila dobra prilika da nakon epidemije virusa korona rehabilitujemo naša uvjerenja o tome da na ruskoj strani imamo velikog prijatelja, ljude koji razumiju situaciju i ponašaju se tako da ne žele drugima da naprave štetu – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su Lavrova danas upoznali o novim detaljima, o radu Ustavnog suda BiH, koji skrnavi ustavni sistem na čudan način da donosi odluke mimo Ustava, a da Zapad traži da se poštuju te odluke, koje su u pravilu protiv srpskog naroda.

Izvor: RTRS