Nakon što je SDA za novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara predložila Selmu Cikotića, stižu burne reakcije sa svih strana, a uporedo s tim isplivavaju brojni detalji iz Cikotićeve prošlosti.

“To će reći službe, ako je neko u stranoj službi ne bi trebalo da bude ministar. Ali u Bosni je sve moguće, ali treba na dnevni red staviti dosadašnja imenovanja. Neće se moći razmatrati imenovanje bilo kog ministra. Bošnjaci su se politički zaigrali, prvo su odlagali godinu dana formiranje Savjeta ministara, a kada je trebalo da se završi prekršili su raniji dogovor o tome”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Osporili su ministra koji predlaže Republika Srpska i uveli tako novu praksu koja nije dobra, ali oni su to birali. Možda će ih stići nešto takvo slično, dodaje Dodik.

Nekadašnji ministar bezbjednosti u SM Selmo Cikotić, često se pominje u dokumentima Vikiliksa kao jak američki partner.

Kako stoji u dokumentima wikileaksa, on se zalaže za unitarnu BiH, put u NATO, što znači samo jedno – da je plan da se MUP Republike Srpske prebaci na zajednički nivo.

CIK odobrio imenovanje Cikotića za ministra bezbjednosti

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH, nakon izvršenih provjera, potvrdila je na današnjoj sjednici da kandidat SDA Selmo Cikotić ispunjava uslove propisane zakonom za imenovanje na funkciju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, saznaje Srna u CIK-u.

Nakon izvršenih provjera u CIK-u, Agencija za istrage i zaštitu BiH ima rok od 30 dana da izvrši provjere koje je Cikotić naveo u obrascu CIK-a.

SDA je kandidovala Cikotića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na ovu funkciju.

Izvor: ATV