Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da se sada slučajevi zaraze korona virusom dešavaju u kontaktu sa prethodno oboljelim i poručio građanima da svoje navike prilagode životu sa virusom.

-Sve pojave virusa su sada vezane za kontakte otvorenog tipa, ili za prethodno oboljelog, nema institucionalnu povezanost sa bilo kim, tako da je ovo proces koji će se nastaviti i ovo je poruka građanima da se naviknemo živjeti sa virusom – izjavio je Đaković.

On je dodao da nakon današnje 65. sjednice Štaba grada Prijedora za vanredne situacije, više neće držati redovne konferencije za štampu, izuzev u slučaju da se dogodi vanredna situacija.

-Naša je dužnost da iskontrolišemo globalna ponašanja, da se ispoštuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata i broj ljudi koji u njima mogu biti u skladu sa preporukama Republičkog štaba. Kontrolni organi će to raditi i dalje. Poslije one jedne večeri kada je bilo izuzetno burno u gradu reagovali su upozornjem kontrolni organi i to se sve stišalo, vratilo se u neku normalnu-rekao je on.

Đaković se zahvalio novinarima za praćenje rada Štaba i naveo da je prijedorski Štab profesionalno odradio svoj posao do zadnjeg dana.

-U drugim gradovima imate razne situacije i većina ih ne objavljuju informacije, ali mi smo gotovo svakodnevno objavljivali informacije – izjavio je Đaković i poručio da će mediji i dalje dobijati saopštenja i zaključke sa sjednica Štaba.

-Ovo je bilo mukutrpno, što smo mogli odradili smo, iza svakog člana štaba stoje sistemi u pozadini koji su u ovom periodu uspjeli suzbiti moguće dalje širenje virusa. Nadamo se da će on i dalje da izčezava. Važno je da smo osposobili kovid odjeljenje u prijedorskoj bolnici, javno ćemo se zahvaliti preduzećima i donatorima koji su pomogli kada sve prođe i u slučaju ponavljanja ove situacije bićemo spremni-zaključio je Đaković.

Uzvor: Srpskainfo