– To je datum koji je definisao nacionalno oslobođenje i državne obrise Republike Srpske. Koridor je integrisao i objedinio zapadni i istočni dio Srpske i nikad nije bio prekinut tokom rata, iako su postojali brojni ataci da se prekine ta žila kucavica koja je povezivala dijelove Srpske sa Srbijom – izjavio je Dodik novinarima.

On je naglasio da je veoma važno da se Srbi okupljaju u Dugoj Njivi i podsjećaju na hrabru odluku o probijanju koridora koju je u uslovima međunarodnih sankcija donijelo tadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

– Tada je postojala zabrana letova i nemogućnost da se za bebe u Banjaluci dopremi kiseonik koji im je značio život… Čak ni smrt 12 beba nije probudila savjest velikih koji odlučuju o tome na nivou UN. I jedina logika je bila da se probije koridor života i integrišu pomenuti prostori – rekao je Dodik.

Foto: Srna

Foto: Srna

On je naveo da koridor, terminološki, znači prolazak kroz tuđu teritoriju, ali ovo je srpska teritorija, pa samo simbolično ostaje naziv koridor.

– Dakle, ovo je integralni dio Srpske i zahvalnost ide svim učesnicima i planerima ove akcije bez koje koje možda ne bi bilo ni Srpske – istakao je Dodik.

On je ponovio da akciju probijanja koridora i dalje i što više treba obilježavati kod pravoslavnog manastira u Dugoj Njivi, gdje će biti veliki konak i mjesto dolaska mladih generacija.

Srpski član Predsjedništva BiH posebno je zhavalio svima koji svake godine dolaze iz Doboja pješke na dan obilježavanj proboja koridora, čime, kako je istakao simbolično odaju priznanje stradalim srpskim borcima u ovoj velikoj akciji.

Izvor: RTRS