Poslije liste  za Gradsko vijeće, SPÖ Beč predstavio je i listu 10. bečke opštine Favoriten za predstojeće izbore u oktobru 2020. godine. Glavni predstavnik na ovoj listi ispred Favoriten-a jeste  Marcus Franz, a pred njega na listi se nalaze i dva kandidata iz srpske zajednice u Beču Nikola Poljak i Stana Ćuskić.

Predstavnik Favoritena Marcus Franz je svojim dosadašnjim radom u proteklom periodu imao dobro razumijevanje i saradnju sa migrantima i migrantskim organizacijama u Beču. On je jedan od ljudi koji shvataju potrebu migranata da aktivno učestvuju u oblikovanju društva, ali i značaj srpske zajednice koja je prisutna u Austriji.

Sigurna mjesta na listi za Nikolu Poljaka i Stanu Ćuskić
Na osnovu rezultata izbora 2015 godine Nikola Poljak i Stana Ćuskić osigurali su sebi sigurna mjesta na listi za Vijeće 10. bečke opštine-Favoriten. Upravo tim povodom, ukoliko oba kandidata budu imala manje glasova ili jednak broj glasova u odnosu na 2015. godinu, imaju siguran prolaz u Gradsko vijeće. Nikola Poljak, na listi za Vijeće Favoritena, nalazi se na broju 17, a Stana Ćuskić na broju 28.

Pored ovoga, oba kandidata se nalaze i na listi za Opštinsko vijeće: U regionalnim izbornim krugovima Nikola Poljak se nalazi pod brojem 16, a Stana Ćuskić pod brojem 21. Na prijedlog gradskog odbora, Nikola je takođe osigurao 127. mjesto za svoju prvu kandidaturu i samim tim za njegov ulazak u Gradsko vijeće je moguće glasati, ne samo u opštini Favoriten, nego čak i u cijelom Beču.

Nikola i Stana su podijelili sljedeće o svom mišljenju o izborima:

„Želim da podstaknem mlade da se bave politikom i da ne trpe sve što se oko njih dešava. Samo zato što je nešto takvo ne znači da mora tako i ostati. Šta čekati? Zajednički ćemo oblikovati budućnost “, rekao je Nikola.

“Ja sam i austrijanka i srpkinja, i ponosna sam na to. Želela bih podići svest o tome da bi širi pojam kuće bio od koristi našem društvu “, rekla je Stana.

Pored ova dva kandidata, na listi se nalaze i sljedeći kandidati sa BKS pozadinom: 26 Andrea Kojić, 42 Sanja Mokricki, 58 Nedim Kitić, 78 Gorana Mizdrak  i 89 Mateo Rimac.

U toku glasanja, glasačima će dobiti dvije liste, jedna je za Vijeće bečkih opština, a druga za Gradsko vijeće.

Izvor: ATV