????????????????????????????????????

Preduzetnici iz Prijedora tvrde da su mjere Vlade RS za pomoć privredi bile blage, da nisu sve ni ispoštovane i najvili su da će od države tražiti pomoć i za juni mjesec.

To je zaključeno na sastanku upravnih odbora Područne zanatsko-preduzetničke komore i zanatskog preduzetničkog udruženja iz ovog Grada sa ciljem analiziranja rezultatat dosadašnjih mjera za sanaciju posljedica pandemije korona virusa, te utvrđivanja dodatnih mjera za oporavak i razvoj preduzetništva.

Sastanku preduzetnika prisustvovali su i ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević, te gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Neizvjesnost

Predsjednik upravnog odbora područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor Ranko Zgodić kaže da preduzetnici žele da postave nove zahtjeve i predlože mjere koje bi Vlada RS trebala usvojiti.

-Nove mjere su potrebne kako bi preduzetnici jesen dočekali dobro spremni, jer očekujemo na bazi obećanja koje smo do sada imali, da ćemo ljeto uspjeti prebroditi, međutim, bojimo se jako jeseni i zime, da će to krenuti u nekontrolisanom pravcu i da će puno preduzetnika zbog ove situacije morati ući u fazu odjave radnje i odjavljivanja radnika što je nezgodno i nepopularno, a i štete su i za grad i državu-izjavio je Zgodić.

Poruke

On je podsjetio da se su se na početku pandemije čule poruke kako će krizu zbog pandemije zajedno proći javni i privredni sektor, te da će podjednako ponijeti njen teret.

-Druga simptomatična izjava je bila od predsjednika Vlade RS da će jako i žestoko pomoći preduzetnike u smislu paketa mjera koje će se donijeti. Kroz ovaj period vidimo da su te mjere bile jako, jako blage i čak nisu ni ispoštovane. Jedna od mjera koja je bila predložena za april i maj, i to je bilo rečeno na javnoj sceni, da će se preduzetnicima i njihovim radnicima pustiti minimalne plate i porezi i doprinosi. Većina preduzetnika još uvijek nije dobila te minimalne plate ni za april, a za maj se još kalkuliše – tvrdi Zgodić.

On je dodao da su zemlje u okruženju uvele podsticaje preduzetnicima i za juni mjesec i najavio da će to isto tražiti od Vlade RS domaći preduzetnici.

Pomoć Prijedora

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da u gradu na Sani ima 1.360 preduzetnika. On je podsjetio da je grad sa 200.000 KM izmirio obaveze preduzetnika prema gradskoj upravi te platio  njihove troškove za grijanje, kanalizaciju i vodu.

-Pored toga izdvojili smo oko 500.000 KM za dalji podsticaj sjetve u poljoprivredi. Sada očigledno sve sabiramo da vidimo kako dalje. Privrednici, u vremenu iza virusa korona, imaju usporene i malobrojnije djelatnosti i poslove nego što su očekivali, a kraj virusa i razvoj privrede u Evropskoj Uniji je na dugom štapu po mnogim parametrima koje gledamo, tako da će i naši privrednici imati usporen dalji razvoj-izjavio je Đaković.

On je dodao da lokalne vlasti zajedno sa Vladom RS moraju utvrditi način za očuvanje preduzetništva.

Mjere Vlade RS

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS Vjekoslav Petričević smatra da je Vlada RS odgovorno postupila čim se pojavila pandemija.

On je podsjetio da su u martu sa deset i po miliona KM uplaćeni porezi i doprinosi za 30.000 radnika. Potom je u aprilu pored porez i doprinosa, Vlada RS isplatila i najniže plate sa 26 miliona KM za 36.000 radnika.

-Uredba koja je u aprilu stupila na snagu po pitanju djelimičnog prestanka rada i ostalih posljedica da li zbog gubitka tržiša, nemogućnosti nabavke repromaterijala ili nemogućnosti plasamana proizvoda na tržište, omogućava dodjelu novca privrednim subjektima. Na taj način će se obezbijedititi plasman 25 miliona KM za 33. 000 radnika-izjavio je Petričević.

On je dodao da će za maj sa sedam miliona KM biti uplaćeni porezi i doprinosi i najniža plata za 10.000 radnika.

-Ove mjere su najbolje u regionu i mjere koje su najviše uticale da imamo najmanji odliv radnika. Po zadnjim podacim 6.100 radnika je ostalo bez posla, ali je u istom periodu 4.000 radnika zaposleno-rekao je on.

Proizvođači namještaja

Petričević je istakao da dolazi možda i teži period nego što je bio ovaj, i najavio da će Vlada RS zajedno sa privrednicima u narednih 15 dana donijeti nove mjere.

Petričević kaže da je za RS veoma bitan oporavak evropske privrede na koju je oslonjena naša prerađivačka industrija.

-Imamo informacije da se polako pokreću procesi i da se ugovori obnavljaju. Možda je najteža situacija u drvoprerađivačkoj industriji, odnosno industriji namještaja, jer su napunili skladišta i imaju problem sa plasmanom proizvoda, ali nadam se da ćemo i to riješiti narednih dana-zaključio je Petričević.