Perica Bundalo, šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prije skoro 10 godina uspješno je ignorisao odluku o sopstvenom isključenju iz ove stranke!

Naime, u decembru 2010. godine, nakon opštih izbora, Bundalo je izdejstvovao da bude izabran u Vijeće naroda RS, iako je partijski vrh imao drugačije kadrovske planove. Rukovodstvo PDP-a tada je zauzelo stav da u komplikovanoj proceduri glasanja za Vijeće naroda treba insistirati na izboru Slavena Pekića, kao predstavnika ove partije, u Klub Hrvata. Međutim, Bundalo je, uz pomoć Diane Čekić, kako navode dobri poznavaoci prošlosti među funkcionerima u toj stranci, realizovao sopstveni izbor na ovu poziciju, a stranačkog kolegu Pekića “pustio niz vodu”.

Bundalo je tom prilikom dobio osam glasova, od kojih su dva, kako se tvrdi, bili glasovi poslanika SNSD-a.

“Bundalo je mimo dogovora u stranci izlobirao da njegova stranačka koleginica Diana Čekić, koja je po nacionalnosti Hrvatica, podrži jednog od SNSD-ovih hrvatskih kandidata, a ne Slavena Pekića iz PDP-a, a da Bundalo zauzvrat dobije dva srpska glasa SNSD-a”, prenijeli su mediji nakon konstitutivne sjednice Vijeća naroda.

Uslijedili su dani oštrih kritika na račun Perice Bundala iz redova samog PDP-a. Na prvoj narednoj sjednici Glavnog odbora, Diana Čekić iz Kostajnice je pošteđena, jer se pravdala da je bila “izmanipulisana”, dok je GO prepustio Predsjedništvu da odluči na koji način će Bundalo biti sankcionisan.

Izvori iz vrha ove partije tvrde da je Predsjedništvo PDP-a tada odlučilo da Bundalo bude isključen. Međutim, u predstojećem periodu pokazalo se da je ovaj političar, koji je od 2000. pa sve donedavno bio predsjednik Opštinskog odbora PDP-a u Kozarskoj Dubici, prilično “tvrd orah”. On je naprosto ignorisao sankciju koja mu je izrečena, a vrh PDP-a se nje usuđivao da imenuje povjerenika za Kozarsku Dubicu, niti da uspostavi lokalnu partijsku strukturu bez Bundala.

Nakon “hladnog rata”, odnosno svojevrsne “igre živaca” koja je potrajala najmanje godinu dana, Predsjedništvo PDP-a na čelu sa tadašnjim liderom Mladenom Ivanićem prešlo je preko “grijeha iz prošlosti” njihovog glavnog aduta u Dubici. U javnosti je tada nezapaženo prošao politički povratak vjerovatno jedine osobe na političkoj sceni RS koja je isključena iz određene partije, da bi se, nakon odbijanja “kažnjenika” da se tome povinuje, vrh partije jednostavno manuo “ćorava posla”, tolerišući njegov ostanak u partiji.

Iako u aktuelnom sazivu NSRS ne ostavlja utisak naročito glasnog poslanika, sa Pericom Bundalom su “mlade snage” opozicije imale niz sukoba u novijem periodu. Poznato je da se Nebojša Vukanović sa liste SDS-a žalio da mu je Bundalo doslovno zavrnuo ruku na hodniku parlamenta Srpske, a Draško Stanivuković je s njim otvoreno polemisao na sjednicama Skupštine, jer mu Bundalo javno nije dopuštao da govori u ime Kluba PDP-a.

Ove tenzije su kulminirale nedavno, jer se u javnosti pojavilo interno pismo Jelene Trivić članovima Glavnog odbora PDP-a. U tom obraćanju, Trivićeva je, između ostalog, Bundala optužila da izbjegava da njoj, kao zamjenici, prepusti funkciju šefa poslaničkog kluba PDP-a, iako je ranije postignut takav unutarstranački dogovor. Pokušavajući da ilustruje njegove političke metode, Jelena Trivić se u pismu prisjetila da joj je Bundalo, uoči jednog različitog glasanja u NSRS, u oči rekao: “Ne znaš ko sam i na šta sam sve spreman”.

Ako se ima u vidu situacija sa “crvenim kartonom” u PDP-u za Pericu Bundala prije jedne decenije, koji je praktično “pocijepan”, postaje jasno na šta je aludirao.

(banjaluka.net)