????????????????????????????????????

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da će period koji dolazi biti privrednicima možda i teži, te da će Vlada Republike Srpske i dalje postupati odgovorno i u skladu sa dogovorom sa privrednicima, poslodavcima, preduzetnicima i zanatlijama.
“Mi ćemo u narednih petnaestak dana zajedno sa njima donijeti mjere koje će im biti olakšice i koje će im omogućiti da prežive period ispred nas, a veoma je bitan i oporavak u EU koji će u dobroj mjeri uticati i na oporavak naše privrede”, rekao je Petričević novinarima u Prijedoru.

On je naveo da se sa ublažavanjem epidemioloških mjera polako pokreću procesi i obnavljaju ugovori, da je najteža situacija u drvoprerađivačkoj industriji zbog velikih količina uskladištene robe za koju nema sigurnog plasmana.

“Vlada je odgovorno postupila samom pojavom pandemije da sačuva radna mjesta i obezbijedi stabilnost privrednih subjekata. Mjere su jedne od najboljih u regionu i najviše su uticale na to da imamo najmanji broj radnika da se nađe na birou. Oko 6.100 radnika je ostalo bez posla, ali je oko 4.000 zaposleno”, ocijenio je Petričević i naveo koje je to mjere Vlada donijela za poslovnu zajednicu za mart, april i maj.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u Prijedoru ima 1.360 registrovanih preduzetničkih poslova i da je grad do sada obezbijedio 200.000 KM za pomoć privrednicima i pola miliona KM za pomoć poljoprivredi.

“Danas smo tu da vidimo kako dalje jer svi imaju malobrojnije poslove nego što su očekivali, a kraj virusa i razvoj privrede i u EU su na dugom štapu po svim parametrima, tako da će i naši privrednici i preduzetnici imati usporen dalji razvoj, a to je veliki problem za sve. I Vlada i lokalne uprave moraju sagledati šta mogu u narednom periodu pomoći da bi se održalo i sačuvalo preduzetništvo”, poručio je Đaković.

Petričević i Đaković su prisustvovali zajedničkoj sjednici upravnih odbora Zanatsko-preduzetničke komore i Zanatsko-preduzetničkog udruženja Prijedor.

Izvor: Agencije