– Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora pratiće do kraja godine primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i potom sagledati efekte novog zakona koji je na snazi od prošlog mjeseca.
Predsjedavajući Foruma Danko Rauš rekao je da će i nadležne službe u prijedorskom Centru za socijalni rad, kao i svi drugi subjekti zaštite, posmatrati promjene koje donosi novi zakon i po završetku kalendarske godine o tome informisati Forum.

Inspektor Policijske uprave Prijedor Zoran Inđić upoznao je članove Foruma o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici prema kojima je ne samo nasilje, već i prijetnja da će se izvršiti nasilje sada krivično djelo.

“Prekršajne sankcije zamijenjene su zaštitnim mjerama, i to dvije hitne mjere zaštite – udaljenje učinioca nasilja iz stambenog prostora i zabrana približavanja žrtvi, te pet zaštitnih mjera: udaljenje iz stambenig prostora, zabrana približavanja žrtvi, zabrana uznemiravanja ili uhođenja žrtve, obavezan psiho-socijalni tretman i obavezno liječenje od zavisnosti”, naveo je Inđić.

On je pojasnio da prijedlog za izricanje zaštitnih mjera nadležnom sudu u prekršajnom postupku podnosi policijski službenik, centar za socijalni rad ili žrtva, a da se hitne mjere izriču najkasnije u roku od 24 časa od prijema prijedloga odnosno izvođenja učinioca nasilja u porodici pred sud, a zaštitne mjere u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga.

“Definisane su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM za lica zaposlena u obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj ustanovi koja ne prijave nasilje u porodici, a od 300 KM do 900 KM za građane koji ne prijave nasilje u porodici odnosno za članove porodice ili porodične zajednice koji ne prijave nasilje u porodici izvršeno prema djetetu, osim u slučaju kada su i sami žrtve”, rekao je Inđić.

Odluku o izvršenom nasilju, o podizanju optužnice ili obustavljanju postupka donosi tužilac, procjenu rizika sačinjava policijski službenik, a socijalnu anamnezu centar za socijalni rad.

“Kroz multisektorski rad i redovne mjesečne sastanke, saradnja subjekata zaštite, potpisnika Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, u kontinuitetu je dobra i nastaviće se u narednom periodu svakodnevnim kontaktima i zajedničkim radom s ciljem sprečavanja nasilja u porodici i zaštite žrtava nasilja”, naglasio je Inđić.

Centar za socijalni rad Prijedor zabilježio je 159 slučajeva nasilja u porodici u 2019. godini.

Izvor: Agencije