Migranti predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju građanima Republike Srpske, i preduzimamo sve da ne dođe do bezbjednosnih incidenata – poručio je Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije u MUP-u Republike Srpske. Nedavni incident u Laktašima je dodatni alarm za policiju i za građane, upozorio je Ivanić u emisiji ATV-a “Direktno”. Podsjeća da MUP Srpske, uprkos svemu, do sada nije prema migrantima primjenjivao sredstva sile.

“I u ovom slučaju, kada je migrant potegnuo oružje prema policijskom službeniku – taj migrant, to lice je očigledno imalo lidersku poziciju u toj grupi, uperilo je oružje u policijskog službenika – i tada policijski službenik je adekvatno reagovao, ali najblaže. Dakle, ispalio je metak upozorenja, iako su tad već bili prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima ispunjeni uslovi za upotrebu vatrenog oružja”, kaže Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije u MUP-u Republike Srpske.

Ivanić ističe da migranti u prethodnom periodu nisu pravili posebne bezbjednosne incidente, jer su uspjevali da se domognu Evropske unije, ali da je primjetno da su u zadnje vrijeme dosta nervozniji, dosta agresivniji – što ilustruju i događaji u Klašnicama. Prema podacima MUP-a, trenutno se evidentira 150-200 migranata dnevno na teritoriji Republike Srpske – do deset puta više nego prije korone. U Graničnoj policiji kažu da većina migranata dolazi iz Pakistana, Avganistana, Bangladeša, Maroka, i da velikom većinom nisu ugroženi ni po jednom osnovu po kojem se može tražiti međunarodna pravna zaštita. Tražili su pomoć u ljudstvu od policijskih tijela sa svih nivoa vlasti – a Srpska se odazvala njihovim pozivima.

“Dakle mi po osnovu saradnje sa ove tri agencije imamo 88 trenutno policijskih službenika koji su angažovani, na pomoći policijskim službenicima Granične policije na poslovima nadzora državne granice. Od ovih 88 – 56 su iz MUP-a Republike Srpske, 22 su iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela i 10 policijskih službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu. Mi se nadamo da će u skorom razdoblju ta potpora biti još i znatnija”, kaže Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić, rekao je za “Glas Srpske” da je saradnja ove lokalne zajednice sa vlastima Unsko-sanskog kantona u vezi sa migrantskom krizom veoma loša, navodeći da te vlasti nemaju ni kapaciteta, ni načina da se sa njom adekvatno izbore, što dodatno usložnjava situaciju. Posljednjih dana, situacija je ipak nešto bolja, jer su angažovani Crveni krst i volonteri da obezbijede hranu, vodu i odjeću za migrante, a sve s ciljem da oni što brže prolaze kroz ovu opštinu.

Izvor: ATV