Stanje u Ivanjici je kataklizmično. Nabujala Moravica ruši mostove, nosi pomoćne objekte, životinje, drveće, prikolice i betonske stubove.

Јedna porodica je evakuisana, a stanje se pogoršava iz minuta u minut. Nekoliko sela je odsječeno, odroni su na desetine putnih pravaca, prenosi portal “Infoliga“.

​Zamjenik predsjednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, kaže da se prvi put susreću sa ovakvom elementarnom nepogodom.

U Sađavcu je voda odnijela most i štalu u kojoj su bile životinje. Ugroženo je i nekoliko privatnih stambenih objekata a pod vodom su njive, oranice, plastenici…

Meteorolozi najavljuju padavine tokom čitavog dana, a svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija su na terenu.

– Blaga riječ je katastrofa. Vodozahvatu ne može da se priđe, biće restrikcije vode, puno je mulja, vjerovatno da građani tokom cijelog dana neće imati vode – rekao je direktor ЈKP Ivanjica Vladimir Bojanović.

Predsednik opštine Zoran Lazović rekao je da je nivo Moravice nezapamćen, da je stanje alarmantno te da će tokom dana proglasiti vanredno stanje.

– Više stotina kuća je poplavljeno, jedno domaćinstvo je evakuisano. Veliki broj privrednih subjekata je pod vodom. Prigradskim naseljima teku rijeke vode najkritičnije je u naselju Krtinica kod Špika i u naselju Lug u Crnjevu. Dosta putnih pravaca je odsječeno kao prema Osonici, Pridvorici, Grabovici i Šumama. Regionalni put Ivanjica – Arilje je odsječen. Voda sve nosi i mostove i betonske stubove – rekao je Lazović, prenosi Blic.

Izvor: sputniknews.com