Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je zabrinut i zgrožen postupanjem vlasti prema sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i crkvi.

– Izražavam zabrinutost i zgroženost što prema nama postupaju kao prema najvećim kriminalcima – izjavio je mitropolit Amfilohije za Vijesti, nakon šestočasovnog saslušanja u zgradi Centra bezbjednosti Podgorica, u koji je pozvan kao organizator litije u glavnom gradu u nedjelju, 21. juna.

Nakon saslušanja, osnovni tužilac Nikola Boričić ocijenio je da u postupanjima mitropolita Amfilohija ima elemenata krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

– On je ovo djelo, sumnja se, počinio na način što je organizovao javno okupljanje u pokretu kojem je, prema procjenama policije, prisustvovalo oko 8.000 građana, što je suprotno mjeri Ministarstva zdravlja o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima – saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Iz policije su naveli da je protiv mitropolita Amfilohija podnesena i prekršajna prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

Mitropolitov advokat Nikola Šoć rekao da je objavljeno da više nema epidemije i da samom tom činjenicom svaka priča o krivičnim djelima koja narušavaju pravila koja vladaju u epidemiji nemaju nikakvog činjeničnog osnova. Mjerama crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela propisano je da svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, može da prisustvuje do 200 osoba.

Izvor: SRNA/Srpskainfo