????????????????????????????????????

Današnja 35. redovna sjednica Skupštine grada Prijedora završena je neusvajanjem dnevnog reda na kojem je bilo 37. predloženih tačaka i naknadnih pet dopuna dnevnog reda.

Na sjednicu je došlo 26 odbornika od ukupno 31 koliko ima prijedorski parlament. Iako je DNS u novoj skupštinskoj većini koju predvodi okupio 16 odbornika, na današnjem zasjedanju nisu se pojavila tri od ukupno pet odbornika SDS.  Tako je na kraju za usvajanje dnevnog reda glasalo 14 odbornika, dok ih je 11 bilo uzdržano što nije bilo dovoljno da se planirane tačke dnevnog reda danas razmatraju.

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović kaže da odbornici ove partije nisu mogli prihvatiti današnje tačke dnevnog reda.

– Gradonačelnik i skupštinska većina su predložili svoj dnevni red i sazvali sjednicu na osnovu toga. Mi smo došli na sjednicu, očekujući i smatrajući da oni imaju tu skupštinsku većinu, da pokrenu sve te tačke dnevnog reda koje su planirali međutim, vidimo da oni u ovom trenutku nemaju skupštinsku većinu. Da li će je  imati u budućnosti ili neće, mi ne znamo, mi smo uvijek raspoloženi za sardanju, za rad za dobrobit Prijedora.

Odgovarajući na pitanja novinara Pavlović je rekao da je Aleksandar Miljuš (SNSD) koji je danas dao ostavku na mjesto zamjenika gradonačelnika to samoinicijativno uradio bez stava Gradskog odbora i predsjednika partije.

– Ne vidim da je to stranački urađeno,  ako neko ne poštuje odluke stranke zna se. On je bio moj partijski kolega i bojim se da sve što bi rekao bi bilo pogrešno protumačeno, međutim ono što sam pročitao nema nikakve veze sa realnošću i stvarnošću i zašto je podnesena ostavka. Podnesena je iz razloga što je on dogovorio sa SDS i DNS da na to njegovo mjesto dođe kandidat SDS, a njemu je zauzvrat od DNS obećano mjesto menadžera grada. Ako ja budem pogriješio ja ću se javno izviniti, ali vidjećemo u narednom periodu da li će on biti imenovan na tu funkciju – rekao je Pavlović.

Šef Kluba odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora Goran Predojević je izjavio da neusvajanje dnevnog reda nije bilo očekivano.

– Klub odbornika DNS je bio za tačke dnevnog reda. Dopune dnevnog reda predložene od strane gradonačelnika nisu prošle, ali smo očekivali da prođu redovne tačke dnevnog reda – izjavio je Predojević i dodao da ne može komentaristai u ime odbornika SDS što nisu prisustvovali sjednici.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da su an današnjem dnevnom redu bile tačke koje su bitne za život građana, a koje nisu mogle ranije biti razmatrane zbog neodržavanja sjednica u vrijeme epidemije korona virusa. On smatra da su odbornici koji nisu glasali za usvajanje današnjeg dnevnog reda učinili štetu čitavom gradu Prijedoru.

– Zašto je došlo do ove situacije ja ne mogu dati odgovor, znam da nije bilo prisutno šest odbornika i cijenim da svi koji su glasali protiv dnevnog reda nisu bili za to da se u gradu nastavi normalan život i spriječili su to neodržavanjem ove sjednice. Ona će uskoro biti ponovo sazvana i šta će se desiti između odbornika ja ne mogu reći i procijeniti. Kao gradonačelnik želim da se usvoje redovne tačke koje su bitne za život grada da bi se on mogao nastaviti dalje, a političke i politikanske odnose zaista ne mogu ocijeniti – istakao je Đaković.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić (SDA) podsjetio je da je 35. redovna sjednica već jednom bila zakazana u martu, ali je odgođena zbog korona virusa.

– Pokušali smo da uvrstimo tačke koje su predviđene planom rada i bitne su za život garađana. Bezobzira što nisu usvojen dopune dnbevnog reda, smatram da su odbornici trebali da podrže usvajanje dnevnog reda da možemo raditi u interesu građana i da se život nastavi dalje – rekao je Mešić.

Među tačkama predloženog dnevnog reda bio je i izvještaj o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu kao i izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave. Tri prijedloga za dopunu dnevnog reda imao je Mirsad Duratović (DF) dok je gradonačelnik Prijedora imao dva predloga za dopunu. Đaković je tražio da se uvrsti i tačka o imenovanju novog njegovog zamjenika kao i vršioca dužnosti načelnika odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Izvor: Srpskainfo