U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” promovisana je knjiga beogradskog pjesnika Stefana Simića “Povratak čoveku – živeti život”. Riječ o petoj knjigi poezije mladog beogradskog pjesnika.

Knjiga “Povratak čoveku – živeti život” je zbirka Simićevih najboljih tekstova objavljenih u posljednje dvije godine. Književni kritičari kažu da njegova poetika ima krajnje jednostavan jezik, čime dopire do čitalačke publike.

– Stefan se izražava poetskom prozom o najaktuelnijim društvenim temama, nezadovoljstvu pojedinca, kolektivnoj svijesti… U njegovom pisanju su dominantne teme o položaju i ulozi žene, dakle socijalnoj, polnoj ulozi, muško-ženskim odnosima – rekao je Slaven Trebovac recenzent zbirke “Povratak čoveku – živeti život”.

Osim specifičnog načina pisanja, Simić pažnju publike privlači i neobičnim nastupima, koji su, kako kaže, interaktivne promocije i svojevrsni teatar iskrenosti.

– Učio sam od Balaševića, Mome Kapora, Arsena Dedića, Selimovića, tako da ja sam u stvari pokušao da sublimiram sve to. Studirao sam sociologiju i onda pišem sve to što meni nedostaje i onda na neki način prebacim u tom ženskom licu, tako da volim žene, poštujem žene i danas nevjerovatno puno nedostaje poezija – naveo je Simić.

Stefan Simić je prvu knjigu “Pustite nas” objavio 2012. godine. Godinama objavljuje poeziju i prozu na internetu, kao i impresije i zapise iz svakodnevnog života.