Arhijerejski namjesnik u Pljevljima, protojerej-stavrofor Saša Јanjić rekao je da se plaši da je rješenje o njegovoj deportaciji koje mu je Granična policija Crne Gore uručila 18. juna nastavak obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom i progona srpskog naroda u Crnoj Gori.

Јanjić, kojem je rješenjem o deportaciji zabranjen boravak na teritoriji Crne Gore i naređeno da državu mora napustiti u roku od sedam dana, naglasio je da se crnogorski nadležni organi u svojim procesima ne vode zakonom i Ustavom, već isključivo animozitetom prema Srbima.

On je istakao da se u Pljevljima na posljednjem popisu najveći broj ljudi izjašnjavao kao Srbi i da govore srpskim jezikom, te da su procentualno Pljevljaci najprisutniji na litijama.

“Oko 75 odsto naroda u Pljevljima dolazi na litije. To je, sigurno, ono što im najviše smeta. Plašim se da ovo nije više obračun samo sa crkvom, već je cilj ovih vlasti da u Pljevljima na narednom popisu bude znatno manji broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi”, rekao je za Glas Srpske Јanjić koji je, prema rješenju, Crnu Goru trebalo da napusti danas, ali je ono suspendovano do okončanja žalbenog postupka, kada se očekuje pravosnažna odluka.

On je naglasio da je u Crnoj Gori sveštenik već 19 godina, a u rješenju o deportaciji koje mu je uručeno navedeno je da je u Crnu Goru prvi put ušao 25. decembra prošle godine, te da je sa povremenim prekidima tu boravio do sredine juna, čime je prekršio dozvoljeni boravak od 165 dana.

“U žalbi sam naveo da sam u Crnoj Gori od 2001. godine i da sam se uredno prijavljivao do 2012, kada mi je prvi put uskraćen boravak, na šta sam se žalio Upravnom sudu i dobio taj spor”, rekao je Јanjić, koji je rodom iz Tešnja, a u ratu je sa porodicom izbjegao u Doboj, gdje mu i danas živi majka, i državljanin je Republike Srpske, odnosno BiH.

On je dodao da često putuje jer Pljevlja pripadaju Eparhiji mileševskoj, čije sjedište je u Prijepolju, gdje često službeno odlazi na razgovore sa episkopom.

“Ovo je isključivo politička odluka i nema nikakve veze sa zakonom. Protiv mene se vodi još jedan isti postupak, a moj pravni tim mi je objasnio da se o istoj stvari ne mogu istovremeno voditi dva postupka, na šta sam se takođe pozvao u žalbi”, rekao je Јanjić.

On je istakao da je stav advokata i pravnika da će, ako se u Crnoj Gori još poštuju zakoni, rješenje o deportaciji biti poništeno.

“Svi su saglasni da ovo nema nikakvo uporište u zakonu i ako odluka bude potvrđena, ona će biti vanustavna. Јa se u Boga nadam da će poštovati zakone ove države i da ću ostati sa svojim narodom u Pljevljima”, naveo je Јanjić.

Izvor: SRNA/ATV