Napomena: Ovaj tekst je objavljen 28. oktobra 2015. godine. Kako je bio aktuelan tada, aktuelan je i sada.

Piše: Luka Radonjić

Talasi reakcija povodom antivladinih protesta i prekomjerne upotrebe sile od strane policije, ne jenjavaju. Oštre kritike režimu pristižu sa mnogih strana, a danas je politička osuda stigla i sa jedne neobične adrese.

Milo Đukanović iz 88/89. oštro je osudio ponašanje Mila Đukanovića iz 2015. Komentarišući kontinuirane i sve masovnije proteste ispred Skupštine ovoga oktobra 2015, zahtjeve sa tih skupova kao i agresivno postupanje policije nakon skupa u subotu, Đukanović iz 88/89. rekao je: ”Cijena koja se trebala platiti, bila je jasna: odlazak nekoliko rukovodećih ljudi sa političke i državne funkcije. Umjesto da se ta cijena plati, državno rukovodstvo je okrutno odrezalo svoju cijenu. Tu cijenu, to batinanje ovaj narod nikada neće oprostiti. To je, po mom uvjerenju najsramniji čin koji je u istoriji Crne Gore rukovodstvo preuzelo protiv svog naroda.”

Tvrdnjama Mila Đukanovića 2015. da iza ovih kao i drugih protesta stoje velikosrpski krugovi u Beogradu, Milo Đukanović ’88./89. nazvao je bolesnim halucinacijama: ”Bestidno je a na sreću pokazalo se i besplodno, bilo višegodišnje plašenje crnogorskog naroda velikosrpskim hegemonizmom, na takvim, rekao bih, bolesnim halucinacijama u dobroj se mjeri tražio a sve do skora i nalazio način za održanje na vlasti i skretanje političke pažnje i odgovornosti sa sebe!“

Đukanović ’88./89 osvrnuo se i na odluku Đukanovića 2015. da podrži prijem Kosova u Unesko: ”Odreći se Kosova, isto je što i odreći se sebe. Kosovo je temelj srpskog i crnogorskog naroda koji se mora braniti svim sredstvima“.

Ipak, Đukanović 88./89. ima razumijevanja za Đukanovića 2015. makar u jednom segmentu, ne opravdava ali razumije agresivan policijski odnos prema ”lažnim braniteljima Crne Gore“ kako je nazvao one pristalice Liberalnog saveza, koje su prisustvovale antivladinim protestima jeseni 2015. godine.

Ocjene Đukanovića 2015. nedavno iznesene u emisiji ”U centar“ na RTCG da je ”socijalistički sistem bio zabluda“, Đukanović iz 88.-89. nazvao je ”petokolonaškim“, podsjećajući ga i na to da su ”Crnogorci i Srbi jula 1941. prvi ustali u porobljenoj Evropi“. Đukanović iz 88./89. zaključuje i poručuje Đukanoviću iz 2015. da su: ”puni trgovi jasan pokazatelj želje naroda i još jedna potvrda da se sa starim rukovodstvom dalje ne može!“

Milo Đukanović ’88/89. nije želio da komentariše imovno stanje Đukanovića 2015., kao ni skandiranje ”Milo lopove!“

Izvor: IN4S