Starica Vukosava Popović i njena ćerka Sanja, koje su prošle godine brutalno i nezakonito izbačene iz porodične kuće u Banjaluci, dobile su odlučujuću bitku, koja im je ponovo otvorila vrata izgubljenog doma.

Naime, Okružni sud u Banjaluci poništio je sva rješenja koja su dovela do toga da Vukosava i Sanja budu izbačene iz kuće u banjalučkom naselju Starčevica u oktobru prošle godine.

Scene sa deložacije starice i njene ćerke, kakve inače vidimo kada se hapse najopasniji kriminalci, obišle su tada region, a nezapamćena sila koja se toga dana srušila na nejake žene pamtiće se još dugo i na sramotu onih koji su učestvovali u tom činu.

Ovaj slučaj obilježio je nevjerovatan broj suprotnih odluka nadležnih sudova koji su vodili postupke. Sve ono što smo pisali tokom deložacije, a posebno da je ona nezakonita, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci.

U svim postupcima i pored brojnih žalbi sud je, da li namjerno ili slučajno, konstantno zanemarivao jednu bitnu činjenicu, a to je da starica Vukosava Popović uopšte nije bila procesno sposobna za praćenje postupka. Pardon, sud nije ni pokušao utvrditi da li je sposobna, iako je imao brojne žalbe upravo na ovu okolnost.

Međutim, nikoga nije bilo briga da li starica uopšte shvata kroz kakav postupak prolazi i šta će on u konačnici donijeti, jer se neko nameračio na njenu imovinu vrijednu 200.000 maraka.

Kada je postupak u sudu okončan i kada je došao red da se Vukosava i Sanja deložiraju iz porodičnog doma, uslijedio je posljednji udarac.

Taj udarac trebao je biti završni, jer su starica i njena ćerka iz porodične kuće izvučene. Vukosavu i Sanju su iz kuće bukvalno izvukli policijski službenici.

Nakon izbacivanja iz porodičnog doma starice i njene ćerke niti jedna institucija im nije ponudila pomoć, a morala je, jer su bile socijalno ugrožene i bez krova nad glavom. Ne, nije im ponuđen nijedan socijalni stan, a ima ih i trenutno zjape prazni širom Banjaluke.

Vukosava i Sanja su ipak uspjele preživjeti životnu katastrofu kakvu bi malo ko preživio i ostale su zajedno.

Njihova pobjeda je tračak nade za ovo uništeno društvo da se i pojedinac može i treba nadati pravdi, iako je jako spora.