Male količne ultraljubičastog zračenja, poput onog koje dolazi sa raznih uređaja postavljenih na zidovima, mogu uspješno da unište virus korona ako ga ima u vazduhu, prenosi portal “Sajentifik riports”.

– Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je 99,9 odsto virusa izloženih njegovom djelovanju – ističe doktor Dejvid Brener, rukovodilac naučnog tima koji je napravio studiju o ovom istraživanju.

Naučnici su raspršili čestice virusa ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno.

U ovom eksperimentu naučnici su prvo koristili virus koji izaziva običnu prehladu. Međutim, u naknadnim studijama, koje još traju, utvrđeno je da je i virus korona, koji izaziva kovid-19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom.

Postoji ideja da se u javnim prostorima postave zidni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla koji bi stalno uništavali mikrobe, a među njima virus koji izaziva kovid-19, te da se tako ograniči njegovo širenje, objašnjava Brener.

U skladu sa tom idejom, proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju proizvodnju takvih uređaja.

Naučnici navode da ultraljubičasto svjetlo nije alternativa za maske i mjere socijalnog distanciranja, već dodatno “oružje” u borbi protiv kovida-19.

Izvor: SRNA/RTRS