Savez nezavisnih socijaldemokrata i opozicija predstavljaju dva potpuno različita i nekompatibilna pristupa politici. Mi nudimo iskustvo i rezultate u odbrani nacionalnih interesa, stručnost, stabilnost, šansu za svakog mladog čovjeka i, što je najvažnije, dugoročnu viziju Srpske kao skupa lokalnih zajednica koji se ravnomerno grade i razvijaju, rekao je za Srpskainfo šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević, odgovarajući na pitanje po čemu će se SNSD razlikovati na izborima od političkih oponenata.

Rajčević tvrdi da je na drugoj strani rizik.

– Rizik koji se ogleda u neprestanoj banalizaciji društva i države, svođenje politike na performanse i lajkove na društvenim mrežama, potpuno odsustvo koncepta, ideje ili bilo kakvog iskustva u rukovođenju, da ne spominjem ozbiljnije promišljanje o, recimo, međunarodnom položaju Srpske. Ako pažljivo analizirate, jedina platforma s koje nastupa opozicija u proteklih nekoliko godina su uvrede, paušalne ocjene i svakodnevno prosipanje ispraznih parola. Tu, složićete se, ne treba posebno umijeće. Dugoročno posmatrano, takva situacija vodi u potpuni krah opozicije, koja je u svakom demokratskom društvu, kao korektiv, potrebna. SNSD će voditi pristojnu, realnu i ozbiljnu kampanju rukovođen zahtjevima građana. Nemamo vremena za isprazne priče ni laka obećanja – kaže Rajčević.

Na kojim temama će se bazirati kampanja SNSD za lokalne izbore? Hoće li to biti teme iz opština i gradova ili visoka politika?

– SNSD će kampanju za predstojeće izbore graditi na temama koje su od interesa za naše građane, a to su ekonomska, odnosno životna pitanja. To su, prije svega, nova radna mjesta, privlačenje investicija, racionalnija i efikasnija eksploatacija prirodnih resursa, modernizovana poljoprivreda, digitalni proizvodi i usluge, te razvoj lokalnih zajednica kroz izgradnju infrastrukture i unapređenje kvaliteta života u svim oblastima. Naš ekspertski tim je izradio platformu koja će oslikavati novu viziju i koncept ekonomskog razvoja lokalnih zajednica u svjetlu pandemije virusa korona i njegovog globalnog, a samim tim i lokalnog uticaja na život. Fokus nam je, naravno, na opštinama i gradovima, ali što je i važnije, na samom pojedincu.

Znamo šta tišti naše građane, sa kakvim se poteškoćama susreću u svakodnevnom životu i želimo da čujemo njihove prijedloge kako da zajedno kroz SNSD taj život učinimo boljim. Ne bježimo od novog i reformskog, upravo te teme stavljamo u centar kampanje i otvaraćemo ih sa svima koji su voljni da se u te procese uključe. Što se visoke politike tiče, ona je neizostavni dio kampanje, nezavisno od toga da li su u pitanju opšti ili lokalni izbori, i tu je SNSD svakako etabliran kao zaštitnik nacionalnih interesa bez konkurencije. Priča svakog čovjeka u Srpskoj priča je SNSD-a – kaže Rajčević.

Predsjednik stranke Milorad Dodik najavio je da kampanju SNSD očekuju inovacije. Na šta se misli?

– Virus korona je ostavio, i dalje ostavlja, posljedice na sve segmente društva, pa tako i na način kako se odvija politička komunikacija. U tom smislu, kampanja će značajno odstupati od dosadašnje prakse, ne odričući se pri tome provjereno uspješnih metoda u terenskom radu. Novitet je i činjenica da izborni štab i okosnicu kampanje ovaj put čini mlađi ešalon SNSD, koji iz dana u dan unosi nove ideje i dinamiku. SNSD je jedina politička opcija u Srpskoj koja raspolaže multigeneracijskim kadrovskim potencijalom i kroz kampanju gradimo političku ponudu prilagođenu svima. Ponuda nije za oktobar ili novembar, ponuda je za budućnost – poručuje Rajčević.

Potpredsjednica Željka Cvijanović kaže da je cilj SNSD da na izborima osvoji 80 odsto glasova. Na čemu zasnivate toliki optimizam?

– Prije svega po odzivu sa terena i generalnom raspoloženju glasačkog tijela. Ovakav stav ne gradimo na našoj želji, nego na egzaktnim podacima koje dobijamo kroz razna istraživanja, a po tom pitanju smo veoma agilni. U svakom političkom nadmetanju pokaže se da narod, koliko god ga neko potcjenjivao iz dana u dan, ima istančan osjećaj za najrealniju političku ponudu. SNSD kao stranka koja okuplja, a ne dijeli, koja je spremna da se mijenja nabolje, a samim tim da nabolje mijenja i Srpsku, upravo je takva politička ponuda. To će se, uvjeren sam, pokazati i ove godine, vjerovatno i u većem procentu od zadatog cilja. Na odborničkim listama će se naći značajan broj novih lica koji su za svoj društveni i javni angažman odabrali SNSD. To nije slučajno, ali nije ni neočekivano jer, kako rekoh, jedini smo koji okupljamo, i to se može uočiti ne samo po našoj organizaciji nego i po širokoj koaliciji čiji smo stub – rekao je Rajčević.

Da li se više uzdate u stranačku organizaciju na terenu ili u autoritet partijskog lidera? Da li je za izbore presudno imati Milorada Dodika na čelu stranke?

– Milorad Dodik je specifična, unikatna i neponovljiva figura na našoj političkoj sceni. Kroz njega se iskazuje koherentnost i snaga naše strukture, a njegova politička intuicija se kroz mnoge izborne cikluse pokazala nepogrešivom. Mislim da je to dar iz kojeg se dalje rađa harizma, vizija i sve ono što nekoga čini liderom. Suprotno onima koji žele da ga prikažu kao nekakvog autokratu, Dodik i te kako ima sluha i stvara prostor za upliv novih ideja u rad SNSD-a, što će se tek pokazati u narednom periodu. Naravno da se oslanjamo na njegov autoritet i u kombinaciji sa dobro organizovanom stranačkom strukturom to postaje nevjerovatna “politička mašina”. To potvrđuje i činjenica da je SNSD u kontinuitetu na vlasti na republičkom nivou već četrnaest godina, a u pojedinim lokalnim zajednicama i nekoliko decenija. Ne bez razloga – ističe Rajčević.

Da li je u ovom trenutku poznato u koliko opština i gradova će kandidati za (grado)načelnike biti iz SNSD-a?

– Lokalni odbori su dobili zadatak da do kraja ovog mjeseca uspostave strukturu izbornih štabova po jasnim kriterijumima, a do kraja jula imenuju kandidate za načelnike, odnosno gradonačelnike i kreiraju odborničke liste. Neki od njih su taj posao završili, a neki još uvijek ne. Negdje to zavisi i od odnosa s koalicionim partnerima. Pažljivo pratimo taj proces u želji da dođemo do najboljih imena – kaže Rajčević.

Šta ako neko od vaših partnera bude imao kandidata koji je protivkandidat vašem? Hoće li to imati političkih posljedica poslije izbora?

– U pojedinim sredinama, poput Prijedora, to je realnost i specifičnosti lokalnih prilika često diktiraju predizborne i postizborne kombinacije, ali sigurno je da SNSD neće odustati od načela jednoobraznosti koalicije na republičkom i lokalnom nivou. Nećemo dopustiti da lokalni odbori koalicionih partnera na republičkom nivou ulaze u aranžmane s opozicionim, a kontra naših kandidata. Na isti način ćemo se ponašati i mi tamo gdje koalicioni partner daje zajedničkog kandidata. Smatramo da je to korektan i principijelan stav – navodi Rajčević.

Besmislena priča o uticaju na CIK

Kako komentarišete riječi opozicije da SNSD osporava izbor članova CIK BiH samo zbog toga što je izgubio politički uticaj na CIK?

– Priča oko nekakvog našeg političkog uticaja na CIK je besmislica. Mi u pitanje dovodimo legitimitet aktuelnog sastava jer imamo argumente za to, od načina na koji su imenovani članovi, do činjenice da su pojedini došli direktno iz kabineta predsjednika SDS-a ili sa izbornih lista PDP-a. To je suprotno bilo kojoj izbornoj praksi u svijetu i pokazuje da upravo opozicija želi da ostvari nedozvoljen uticaj. Ipak, i pored takvog stanja, naša pobjeda će biti još ubjedljivija, a još jedan izgovor opozicije za političku nemoć – oboren – kaže Rajčević.

Imamo ugovor s narodom

Vaš komentar na rezultate izbora u Srbiji? Da li je uspio opozicioni bojkot?

– Bojkot izbora nikada nije rješenje, jer bojkotaši glasačima šalju poruku da su nespremni da artikulišu njihove zahtjeve. Nadmoć i apsolutna pobjeda SNS-a je realan odraz raspoloženja srpskog biračkog tijela, koji je u Aleksandru Vučiću prepoznao snagu koja Srbiju vodi naprijed. Tu možemo povući i neke paralele sa stanjem s ove strane Drine, jer se na primjeru izbora u Srbiji pokazalo s kakvom stvarnom političkom snagom raspolažu jutjuberi, performeri i puki skupljači lajkova. Politika je, kao što kaže predsjednik Dodik, ozbiljan posao, a narod zna biti strog poslodavac, koji će vam, ukoliko ne donosite rezultate, prije ili poslije otkazati punomoć za zastupanje. Da se izrazim kroz alegoriju: SNSD sa svojim narodom ima ugovor na neodređeno vrijeme, dok naši politički oponenti nisu ni pozvani na intervju – istakao je Rajčević.

Izvor: srpskainfo.com