Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je predsjednika i Vladu Crne Gore da prekinu progon Srpske pravsolavne crkve i svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama i da i na djelu pokažu da su dio Evrope i civilizovanog svijeta.

Sinod je najoštrije osudio nastavak progona SPC, a zvanična Crna Gora bez obzira na bilo čije apele ovaj put nije dopustila đakonu nikšićkog Sabornog hrama da uđe u državu. On je sa sinom od sinoć na Graničnom prelazu Ilino brdo.

Đakon Dojić je iz porodičnih razloga, kaže, bio van Crne Gore. Sačekao je da budu donesene mjere po kojima može da se vrati.

Sanitarna inspekcija na graničnom prelazu Ilino brdo sinoć je dopustila Dojiću da uđe u Crnu Goru. Samo je bilo upitno ide li u karantin ili samoizolaciju. A onda je crnogorska policija stupila na scenu.

– Rekli su da oni mogu da tumače propise kako hoće i da ne moraju da ih poštuju. Specijalno je komandir Marko Vasiljević došao da napiše rješenje o zabrani ulaska – izjavio je đakon Dojić.

Dojić sa maloljetnim sinom na granici čeka da neko riješi njegovu žalbu. U Nikšiću ga čekaju supruga i ostalo dvoje maloljetne djece.

– Moja kuća, oltar i crkva su tamo, moje mjesto je tamo. Drugu kuću, oltar i crkvu nemam – rekao je Dojić.

On poručuje da su i sveštenici srpske crkve ljudi kao i svi ostali i da njihova prava ne smiju da se razlikuje od prava drugih.

Dojić ima kanadsko državljanstvo i od 2002. godine uz boravišnu dozvolu, kao i brojni drugi sveštenici ,živi i radi u Crnoj Gori. On i ostali sveštenici za svoja prava bore se na Ustavnom sudu ove države koji još rješava njihov problem.

U Crnoj Gori od decembra traju protesti nakon usvajanja Zakona o religiji za koji mnogi vjeruju da će Vladi omogućiti oduzimanje vjerske imovine. Srpska pravoslavna crkva s pravom se boji da zakon služi kao izgovor za oduzimanje imovine. Ova zabrinutost dovela je do velikih i stalnih protesta širom zemlje. Tenzije je dodatno povećala zabrana vjerskih okupljanja tokom epidemije virusa korona.

Izvor: RTRS