Predstavnici američke Komisije za vjerske slobode poručili su da su pravoslavci u Crnoj Gori na udaru Zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) s pravom strahuje da je izgovor za oduzimanje njene imovine.

“U Crnoj Gori su napadnuti pravoslavni hrišćani. Od decembra traju protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji mnogi vjeruju da će omogućiti vladi da oduzme vjersku imovinu. SPC s pravom strahuje da je zakon izgovor za oduzimanje njene imovine”, navode u autorskom tekstu za “Njuzvik” DŽoni Mur i Nuri Turkel, članovi Komisije SAD za međunarodne vjerske slobode.

U tekstu pod nazivom “U Evropi je na snazi progon Jevreja, muslimana i hrišćana. Sa tim se mora odmah prestati”, oni ističu da je ta zabrinutost dovela do velikih i konstantnih protesta širom Crne Gore, prenose beogradski mediji.

Ovi protesti, kako navode predstavnici američke Komisije, doveli su do sukoba i hapšenja nekih od najuglednijih pravoslavnih lidera, uključujući ovonedeljno saslušavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Ograničenje vjerskih okupljanja tokom pandemije virusa korona dodatno pogoršava tenzije”, ocijenili su Mur i Turkel, koje su u Komisiju za vjerske slobode imenovali republikanski predsjednik Donald Tramp i predsjedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi.

Izvor:SRNA/ATV