Prijedorčani su se danas, na Vidovdan, prisjetili proboja koridora, poginulih srpskih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i proboja obruča sa Kozare u Drugom svjetskom ratu.
Udruženje rezervnih vojnih starješina organizovalo je polaganje vijenca kod centralnog spomen-obilježja “Za krst časni”.

Predsjednik Udruženja Radovan Rajlić napomenuo je da na ovaj dan pripadnici ove organizacije organizuju marš rezervnih starješina, ali da to ove godine nije moguće zbog epidemije virusa korona.

“Tu smo da položimo vijence i zapalimo svijeće u pomen svim našim poginulim starješinama i saborcima VRS i MUP-a, da im na ovaj način još jednom zahvalimo za sve što su učinili u toku rata”, rekao je Rajlić.

Gradska Boračka organizacija organizovala je polaganje vijenaca u Gornjim Orlovcima na spomenik NOR-a i spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Boračke organizacije iz Prijedora Zoran Predojević podsjetio je da je na ovaj dan prije 28 godina uspješno završena akcija proboja koridora.

Gradska organizacija SUBNOR-a organizovala je danas polaganje vijenaca na spomenik u zaseoku Macure i na spomenik na Patriji, mjestu proboja obruča na Kozari.

Predsjednik SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić rekao je da je ovaj datum vrlo značajan u istoriji srpskog naroda, te podsjetio da je na proboja obruča na Kozari prije 78 godina.

“Nažalost, neprijatelj je kasnije uspio zatvoriti obruč i tad je nastala golgota naroda Kozare i Potkozarja koji je u najvećem broju završio u Jasenovcu, jednom od najvećih klaonica ljudskog roda u 20. vijeku”, rekao je Rodić.

U delegacijama koje su položile vijence na ovim spomen-obilježjima bio je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da je Vidovdan značajan datum u srpskoj istoriji.

“Ovo je prilika da se prisjećamo svih stradalih i poginulih koji su dali svoje živote za slobodu srpskog naroda ovog dijela Potkozarja”, rekao je Đaković.

Izvor: Agencije

Foto: prijedorgrad